att åka tåg själv med bäbis
Preggo & barn

Åka tåg själv med bäbis

Nu har det varit dags för första tågresan ensam med bäbis. Det är ju inte precis rymdforskning, men ändå, det är en del av alla saker en kan känna lite nervositet för just första gången en ska åka. Att vara själv med en bäbis och göra alla möjliga saker första gången gör en lätt lite osäker. Därför tänkte jag dela med mig av tips, och hur jag gjorde.

Jag åkte tåg mellan Stockholm och Göteborg, och hade bokat biljetterna på nätet, icke ombokningsbara. I stort sett gjorde jag en enda sak rätt, och det var att försöka boka resorna på dagtid när det ofta är lite lugnare. Resten hade jag kunnat göra annorlunda … Så här är mina tips för en lyckad resa med tåg och bebis på egen hand.

Att boka tågresan

  • Boka ett säte extra. Det fyller man i som en extra passagerare, men anger åldern som 0-6 år för att inte betala fullt pris. Då får man ett säte intill sig där man kanske inte sätter bäbisen hela tiden, men kan ha skötväska, filt, leksaker och what not. Som du med bebis redan vet, man släpar på rätt mycket för en så liten person, så det är skönt med ett säte bredvid.
  • Boka plats nära rullstolsplats. Varför? För att det innebär att det finns mer plats i vagnen, men framförallt att du sitter nära en handikapptoalett som också är utrustad med skötbord.
  • Ombokningsbara eller icke-ombokningsbara biljetter? Bokar du som tipsen ovan, så kan du köpa de billigare icke-ombokningsbara biljetterna. Man kan, enligt SJ, inte byta sittplats på det tåg man bokat om man bokat icke-ombokningsbara biljetter, även om man åker med tåget. Kan vara bra att veta.

Att överleva en tågresa ensam med en bäbis

  • Be om hjälp. Det är knepigt att komma ombord med bäbis, väska eller väskor och barnvagn, och de flesta är vänliga och vill vara till hjälp. Har du tur är du nära ombordpersonal på perrongen, så kan du passa på att fråga hur du bäst stuvar undan vagnen.
  • Ha med en bärsjal eller bärsele. Förmodligen finns det någon snäll själ som hjälper dig ombord som sagt, men om inte är det smart att stoppa bäbisen i sele så du kan använda armarna. Och, när du behöver röra dig på tåget är det väldigt praktiskt och inte minst säkert att ha armar och händer fria. Bara en sån sak att ta sig till toaletten utan att snubbla och ta stöd på vägen, utan att tappa bebisen. Och inte minst, om du får en ledsen bäbis som kanske somnar bäst i selen/sjalen.
  • Ha med praktisk mat. Såklart amning/ersättning om bäbisen är så liten, men är resan lång och ni har börjat med mat så kan t ex en banan och en sked som du kan skrapa loss bananbitar med (blir samma som mosad banan), eller en smoothie i smart förpackning från t ex Ellas Kitchen funka bra, åtminstone som mellanmål. Då kan du klämma ut en liten klutt på skeden och mata direkt. Kom ihåg haklapp, plastpåse och servetter. :) Det finns ju mikro i restaurangvagnen om du vill värma en burk med mat och så, men jag tyckte att det var meckigare än nödvändigt på min tretimmarsresa.
  • Packa skötväskan smart. Minst ett ombyte, flera blöjor, våtservetter och plastpåse till eventuella kiss/nedbajsade kläder. Tänk på att det ibland inte finns vatten på toaletterna på tåget. Och för alla eventualiteter, ta med ett underlägg om du inte kommer åt ett skötbord så att du kan byta på golvet i värsta fall.
  • Ta med lite underhållning, filt och gosedjur. Leksaker som håller barnet sysselsatt i ditt knä, filt och gosedjur för att bädda runt om barnet vill sova.
  • Bry dig inte om besvärade människor. Du gör allt du kan för att ditt barn ska vara nöjt under resan, och barn är också människor som måste få finnas till. Även på tåg. De besvärade människorna har varit små och skrikiga någon gång, så bry dig inte om dem. Du är en superförälder som fixar en tågresa!

Hur gick vår resa?

Riktigt bra, trots felbokningen! På vägen dit frågade jag ombordpersonalen, och fick flytta till vagn 7 som är rullstols- och barnanpassad, plus att det fanns lediga tvåsäten. På vägen tillbaka var det fullbokat, men det funkade fint att ha V i knät. Han sov första en och en halvtimmen och sedan lekte vi i mitt knä. Lite ersättning gick ner, men ingen mat då, och heller inget blöjbyte. Däremot åt han puré i eget säte på nerresan, och då nyttjade vi skötbordet på toaletten. Klart att det är bekvämare med två säten men det fungerade bra ändå. Fick hjälp av andra med att få på väskan och barnvagnen, men hade användning av selen ändå.

När jag åker nästa gång bokar jag garanterat egen plats till V, och plats nära rullstolsplats.

Åka tåg med bebis ensam: boka eget säte till bebisen

Gillar katter och hundar, drömmer om hus på landet med trädgård och natur, passerat 30-strecket. Gillar loppisar, resor, min familj, vackra saker, webben och mitt jobb. Bloggar om det som intresserar mig (och om mig). Skriver en del om hur det är att vara jag, ur aspekten typ-1 diabetiker.

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.