Personligt

Andra säger det bättre

20 september, 2010

Valet igår blev en riktig besvikelse. När första valstugerapporten kom från SVT som rapporterade 4,6 % för SD grät jag hemma i soffan. Och värre blev det.

Jag har följt en del av reaktionerna i mina flöden igår och idag. Från enorm frustration som gjorde att några tråkigt nog drog alla skåningar över en kam, eftersom Skåne hade många som röstade på SD. Det hade Gävleborg och Dalarna också. Till de mer eftertänksamma som reagerade på anledningen till att SD kan vinna så många röster.

Personligen kände jag mig rädd och besviken. Och funderar över om det är så att dessa SD-väljare verkligen satt sig in i vad de röstat på och delar dessa åsikter? Det är en otroligt skrämmande tanke. Jag vill gärna hoppas att det stora flertalet missnöjesröstat utan att riktigt ta reda på vad SD står för.

Jag mådde fysiskt illa vid valvakan igår. Jag mår också lite illa, även om jag kan förstå reaktionen, över dem som vill säga upp bekantskapen med SD-anhängare/röstare. Jag tror inte att det är så vi ska göra, tvärtom, isolering och uteslutande stärker bara deras syften. Prata, ta debatten och argumenten. Visa att man inte kan förstå deras syn på världen och bemöt dem sakligt. I en demokrati har trots allt alla en röst och en åsikt – sen kan man tycka vad man vill om den, men om vi förbjuder den går vi själv samma väg som dem.

Det är några av mina tankar såhär i chocken efter valkatastrofen igår. Kanske blir det fler. Men några andra har skrivit bra saker idag, läs dem gärna:

Vem vill bli högerextremist? Artikel från Göteborgs Universitet.

SD visar vikten av strategier för nätet och främlingsfientlighet. Brit Stakston på JMW bloggar briljant.

Och så den mest skrämmande av dem alla: Niklas Orrenius på Sydsvenskan med åratals insyn i SD skriver om hur mandatåren i Region Skåne sett ut, framförallt om Björn Söder, och vad SD har för mål egentligen.

En valrelaterad, om än inte SD-relaterad länk mer än indirekt är Proffstyckarnas Sanningens ögonblick inne för Miljöpartiet?

Bilden på blomman är ritad av Lilla Larsson, 5 år. Hennes reaktion på SD. Barn är kloka.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Johannes Sundlo 20 september, 2010 at 18:07

  Min initiala reaktion var precis den, att ta avstånd men jag har insett precis som du att det är fel väg att gå. Vi ska bemöta dem, prata med dem och förhoppningsvis få dem att inse.
  Låt oss aldrig tveka att ta en debatt som handlar om invandring!

  / Johannes

 • Anna-Carin 3 oktober, 2010 at 13:36

  Du har så rätt Johannes. Vi kan inte heller sticka under stol med att det finns samhällsproblem relaterade till migration- och invandringspolitiken, men SDs väg är inte rätt sätt att komma till rätta med dem.

  Vi får inte glömma bort att vara empatiska och humana.