Eko-reko

Avbeställ telefonkatalogen!

7 juli, 2010

Min vän Victoria Qvarnström har skrivit ett inlägg på Newsmill, ett mycket smart inlägg om att det nu borde vara möjligt att avbeställa telefonkatalogen även för hyresgäster. Det hänger ihop med att vi från 2011 kommer att folkbokföras i den lägenhet vi bor i, istället för fastighet, tack vare en ny numrering som samtliga flerbostadshus varit tvungna att införa. Då borde man också kunna avsäga sig telefonkatalogen.

Jag har skrivit om det här (både numrering och telekataloger) och agerat i min bostadsrättsförening som jag fram till i juni i år varit sekreterare i. Jag kontaktade Eniro och beställde två tredejedelar färre telefonkataloger till vår förening det här året. Helt enkelt för att jag lagt märke till att det var många som inte tog någon katalog. De kataloger vi fick la vi i tvättstugorna där alla som ville kunde hämta en, och självklart informerade jag de boende. Av de 30 som fördelades där var det 10 som blev kvar.

Som brf kan man också avbeställa, eller beställa färre, kataloger från Eniro. Bra att veta, ifall det nu inte blir ändring på Eniros rutin! Jag hade god hjälp av Jonathan Sulo på bland annat Reklamfritt.se i processen, och här är ett bra inlägg som hjälper dig att kontakta Eniro som brf/hyresvärd.

Viktigt är att göra det i rätt tid: telefonkatalogen har olika distribueringsdatum beroende på var i Sverige man bor, och man måste meddela senast 6 veckor innan har jag för mig.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Victoria 7 juli, 2010 at 13:21

  Bra! Att bostadsrättinnehavare kunde avbeställa redan, talar ju för att Eniro bara vill ha en uppgift att tjäna pengar på, tycker jag. Oförsvarbart.
  Det är också så irriterande att snubbla över övergivna telefonkataloger i sin trappuppgång, eller tvättstuga med, för den delen.
  Det pappret kunde använts till något vettigare.

 • Anna-Carin 7 juli, 2010 at 13:39

  Det är faktiskt även en brandrisk att ha dem liggande i trappen.

  Jag tror inte att individuella bostadsrättinnehavare kan ringa Eniro och avbeställa, men föreningens styrelse kan. Som enskild medlem i föreningen kan man trycka på styrelsen, och eventuellt ta på sig uppdraget att ordna det praktiskt, med godkännande av styrelsen.

  Men som du säger, nu med individuell numrering, borde det inte vara något problem att avbeställa alls. Måste ju vara bättre än att sitta med upptryckta överlagor. Å andra sidan är det väl svårt att sälja annonser när upplagan minskar … Men det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellen.