Preggo & barn

Vi kör med Baby Led Weaning!

23 mars, 2014

Det har gått lite sådär med att introducera V för mat. Visst, han äter lite av puréer, men det är inte så roliga matstunder och jag har känt en del press från BVC om att ha smör i allt och verkligen se till att han äter. Han är ett litet barn, och tappade på viktkurvan tidigare, så det har varit lite stressigt med allt runt mat och matning. Och även om V öppnar munnen ibland för skeden med puré så är han väldigt tydlig med när han inte vill äta mer, och då börjar jag känna att jag borde truga och locka och pocka. Trots att jag verkligen inte vill skapa några tråkiga känslor runt maten, utan vill ge mitt barn matlusta och upptäckarglädje och låta honom bestämma takten. Det kändes inte riktigt som om det var dit vi var på väg.

Plötsligt kom jag ju ihåg att jag hade läst om det där med BLW, Baby Led Weaning, innan jag fick V. Började läsa på igen och fick tips om bland annat den här bloggen. Läste på lite här, här och där, med inspirerande videofilmer här, och sen testade jag rakt av. Vilken enorm skillnad! Det är en lycklig och nyfiken V som sitter vid matbordet nu och snabbt plockar åt sig av det som ligger framför honom, smakar, suger, känner och tuggar lite. När han är färdig så skjuter han bort det och börjar intressera sig för annat. Det känns så himla mycket bättre!

baby-led-weaning-blw-008

Vad är Baby Led Weaning?

Baby Led Weaning, förkortat BLW då, är ett sätt att introducera mat för barnet, i komplement till ersättning/ammande, i barnets egen takt. Barnet får öva sin motorik, och själv styra sitt ätande. Det lär sig tugga och svälja, att plocka upp maten och får undersöka, känna och smaka på många konsistenser och smaker. Såhär beskriver Wikipedia det:

A method of food progression, BLW facilitates the development of age appropriate oral motor control while maintain eating as a positive, interactive experience. Baby-led weaning allows babies to control their solid food consumption by ”self-feeding” from the very beginning of their experiences with food.

Weaning betyder avvänjning på engelska, men det ska man inte ta fasta på eftersom barnet verkligen behöver ersättning/modersmjölk under tiden det lär sig att äta och måltiderna blir så pass stora att det räcker näringsmässigt. Det handlar som jag tolkar det inte om avvänjning i första hand, utan om att få upptäcka mat och lära sig äta själv – och med det även bibehålla och utveckla matlusta, nyfikenhet och upptäckarlusta. Plus att öva upp motoriken.

Men sätter barnet inte i halsen?

Jo, det var jag lite rädd för. Men tydligen har barnen sin kväljreflex ganska långt fram i munnen, och kommer maten fel så kväljs de snabbt fram den och spottar ut. Kommer den långt bak så kräks de upp den istället, och kan även hosta upp det som kommit för långt bak. Det kan ju se lite läskigt ut, men barnen fortsätter ofta äta som att inget hänt. Och, såklart, man ska inte lämna ett barn som äter själv utan uppsikt. Hittills har det inte ens hänt oss att V satt i halsen, men så ger jag all mat i ganska stora bitar så att V får ett bra grepp med handen och sen suger/biter han av i lagom bit för att hantera i munnen.

Bra att tänka på med BLW om du vill testa

Barnet behöver vara sex månader för att klara av motoriken. Jag körde ju smakisar från fem månader och ökade långsamt upp till puréer efter sex månader, och nu när V är åtta månader så bytte vi till BLW. Så det är aldrig försent att börja även om du startat med puréer. Det är bra att ge barnet vatten att dricka under måltiden, så att det sköljer ner maten ordentligt. Jag använder en pipmugg som V oftast fattar tag i rätt bra, medan jag håller i botten. Mellan måltiderna erbjuder jag alltid ersättning.

baby-led-weaning-blw-003

Viktigt är också att låta barnet få plocka med maten i lugn och ro. En måltid kan ta 30-40 minuter, men kan också sluta tidigare om barnet är färdig. Så man måste ha tålamod. Det kan se ut som att de knappt får i sig nåt, men det får de, och de tar det i den mängd och takt de behöver. De slutar när de är mätta. Just därför behöver man fortsätta med amning/ersättning.

Och, det blir kladdigt. Mat överallt, på bäbisen, bordet, golvet och dig, var beredd på att tvätta och skrubba. Jag tycker att det är värt all städning för att maten blir lustfylld, men det kan ju vara bra att vara införstådd med.

baby-led-weaning-blw-009

Hur har Baby Lead Weaning funkat för mitt barn?

Så otroligt bra! Det är så roligt att äta tillsammans nu, för medan V plockar med sin mat och jag håller ett öga på honom så kan jag själv äta i lugn och ro. Jag märker även att han har blivit mycket mer nyfiken på allt som händer vid köksbordet eller när jag äter eller dricker.

Blev också så otroligt paff över hur bra det gick från start. Videon nedan är från första frukosten där han fick mild yoghurt blandad med bananpuré och vaniljpulver. Jag erbjöd honom att smaka på första skeden, laddade den sedan till honom och han tog den och stoppade den i munnen!

Likadant är det med att greppa mat och suga på den, det tog bara någon gång så har jag sett att han biter av bitar – och han har inga tänder än – och tuggar på för att sen svälja. Maten åker runt i munnen och ibland kommer den ut igen, helt som det ska vara. Smör suger han gärna av från smörgås, det är mumma. Hittills har han ätit bland annat köttfärsgryta med rotfrukter, plättar med smör, ångkokt broccoli, lax med potatis och sås, olika smörgåsar med pålägg, ost, avocado, banan, yoghurt och lite allt möjligt.

Han äter ofta det jag äter, en till anledning till varför Baby Led Weaning är så smidigt. Det där med bäbisar och salt kan man läsa mer om här, jag saltar inte mer än nödvändigt men är inte livrädd för lite salt. Däremot kryddar jag gärna med örter och kryddor så att maten inte smakar för lite, men inte blir för stark heller.

För mig är ändå den viktigaste fördelen att det är så mycket roligare att äta för honom. Vänner som har använt samma metod mer eller mindre medvetet har berättat att deras barn äter i stort sett allt, är mer nyfikna och testar allt, och är lätta att ha med vid matstunder på förskolan. Så det verkar som att det är ett bra sätt att få ett matglatt barn!

baby-led-weaning-blw-006

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Eva 31 mars, 2014 at 13:44

  Hej!
  min son var inte alls intresserad av mos och puréer. Jag hade läst lite om BLE innan han kom men man kan säga att det var han själv som visade vägen. Minns hur jag fick skriva på bananen, då han hade barnvakt första gången, -Mosa ej! Ge bitar. För annars åt han inte :)

  • Anna-Carin 31 mars, 2014 at 21:53

   Vad roligt att höra! Jag gillar att barn kan vara så tydliga med hur de vill göra. Om man bara själv är uppmärksam. :)

 • Anna Soderholtz 13 september, 2016 at 14:03

  Hej! Jag har precis startat mitt 3:e barn pa BLW och jag blir sa glad av att se att andra gor detsamma! Fast det har ar 3:e gangen, kanns det anda lite smalaskigt forsa gangerna hon stoppar mat i munnen. Men det ar otroligt hur bra det gar och nu efter bara nagr veckor (hon har precis blivit 6 man) lekar hon glatt med laten och syskonen alskar att ha henne vid matbordet.
  Jag skulle sa garna vilja sprida det har mer, men hur? Kanns som de flesta fortfarande sitter med sina barnmatsburkar och ar livradda sa fort bebisen stoppar nan bit mat i munnen.
  tack for en fin sida!