Preggo & barn

Barnvagnsinköp – vilken djungel

28 maj, 2013
Brio Go Navy 2013 liggdel

Jaa, hörrni. Det här med barnvagn va? Vilken djungel. Jag hade förstått att utbudet var enormt och att det finns många aspekter, för att inte säga prisalternativ, att sätta sig in i. Och jag kan ärligen säga att jag inte var så sugen på att börja undersöka och leta.

Startskottet gick när jag blev erbjuden en Kronan Duo begagnat, för ett mycket bra pris. Då satte jag igång och läste på lite, eller ja, googlade i alla fall. Kronan fastnade som märke rätt hårt, även om just det erbjudandet gick i stöpet. Jag hittade även Barnvagnsbloggen och läste deras bra guide till barnvagnsköp i sex steg. Ni fattar ju, sex delars skola i att köpa barnvagn!

Ojne vojne. Jag är med i en föräldragrupp på Facebook som är en helt fantastisk källa till kunskap och pepp, och där fick jag många råd när jag ställde frågan om barnvagn. Samma i en förening jag är med i. På Twitter fick jag massor med tips av framförallt män, faktiskt. Toppen. Men det gjorde det ju inte enklare, precis. Så vad gjorde jag då?

Mina önskemål om barnvagnen

Jo, jag funderade över mina krav och önskemål. Jag vill ha en vagn:

 • Med stor varukorg undertill
 • Lätt att fälla ihop och lyfta in i bilen. Bilen är stor så måtten spelar ingen roll, men jag är inte superstark, kort och har små händer. Inte för många moment i hopfällandet alltså.
 • Möjlighet till stora däck både fram och bak. Jag bor nära ett naturreservat och vill kunna promenera där enkelt, och får vi en till vinter som den förra kommer jag att bli vansinnig med små svängbara däck.
 • Ergonomiskt handtag, jag är som sagt kort.
 • Inte för tung.
 • Lättkörd och manövrerad.
 • Möjlig att ha med på t-bana och buss, även om jag samtidigt vill kunna gå i naturen och ha en stor korg under, som sagt.
 • Helst ville jag dessutom köpa begagnat, dels av ekonomiska skäl, men också för att jag har läst Den onda badankan.
 • Jag vill ha den hemma i god tid innan beräknat födelsedatum, utifall att jag blir igångsatt tidigare.

Det finns säkert någon punkt jag har missat. Det är helt enkelt mycket att tänka på när det gäller barnvagn. Och det kändes inte självklart, även om Kronan, och kanske framförallt Kronan City var en förhandsfavorit. Den är däremot inte helt lätt att fälla ihop och lägga in i bilen – och dessutom, ny för säsongen, inte begagnad. Men, man kan även hyra en Kronan Duo eller Duo S för 275-290 kr/månad i 18 månader istället för att köpa. Och det finns begagnade.

Så var det någon som tipsade om Brio Go, som helt skulle passa mina krav enligt tipsaren. Jag var inte övertygad först, men åkte till närmaste affären som har barnvagnar och fick en rejäl genomgång av alla möjliga barnvagnar, men Brios modeller i synnerhet. Jag testkörde i butiken och har sällan känt mig så obekväm, men vad gör man inte. Åkte hem och funderade, googlade, letade på Blocket och läste på ändå mera.

Det blev ett nyköp ändå – en Brio Go

Trots mina ambitioner om en begagnad vagn, så stöp det på upploppet. Jag bestämde mig efter mycket velande och rannsakande för en Brio Go, och årets modell har möjligheten att byta ut de små swivel (rörliga) framhjulen till så kallade vinterdäck. Det vill säga lika stora, fasta hjul som bakhjulen är. Hjulen är även utan luft så man kan inte få punktering. Inte minst, man kan med ett enkelt handgrepp byta hjulen även under färd (även om det nog är lämpligt att ta loss insatsen med barnet i först).

Brio Go Navy 2013 sittdel

Brio Go är även enkel att fälla ihop och lyfta in i bilen, den har en stor varukorg, ergonomiskt handtag som går att fälla in när man till exempel ska åka buss så att vagnen blir lite mindre. Den är lättkörd och lättmanövrerad. Det finns såklart nackdelar också, men nu har jag vägt fram och tillbaka och så här bestämde jag mig för att göra. Någonstans känner jag att det är det man får göra, bestämma sig och köra.

Bra erbjudande med liggdel, sittdel och babyskydd

Eftersom jag nu köper en fabriksny, fanns det ett  bra erbjudande. Så jag får chassi, det vill säga själv underredet, liggdel, sittdel och babyskydd (bilbarnstol för 0-13 månaders bäbisar) i ett köp. Sen beställde jag till vinterdäcken, och även isofixdelar till babyskyddet så att det bara är att jacka in i bilen istället för att krångla med bilbältet för att spänna fast det.

Brio Go Navy 2013 babyskydd

Fördelen med babyskyddet är att det även går att fästa på chassit, så om min bäbis sover i bilen, kan jag bara lyfta ut babyskyddet och fästa på vagnen för att göra det jag ska sen medan bäbisen kan sova vidare. Senare ska det väl till regnskydd, myggnät och skötväska. Lattehållare som kan tjäna som mobilhållare har jag hört är ett måste …

Nåväl, nu är barnvagnen inköpt. Det är leveranstid på 3-6 veckor, och affären monterar den åt mig så att allt blir gjort på rätt sätt. Lite synd att det bara fanns rätt tråkiga färger och få neutrala i färg. Jag ville inte ha svart, beige eller grått, men inte heller brunt eller purpur. Valet föll på Navy med vitt chassi (som syns på bilderna), och det är inte könskodat från min sida. Tänker ju lite på att den ska gå att sälja i andrahand sen när vi är klara med den.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Janne 29 maj, 2013 at 09:06

  Bra val! Vi är nöjda med vår Go.

  • Anna-Carin 29 maj, 2013 at 10:04

   Skönt att höra. :)

 • I väntans tider ... | Carnebro - En del av Anna-Carin 11 juli, 2013 at 21:24

  […] fall. Idag har jag ett nytt paket att hämta ut, och på lördag ska jag förhoppningsvis hämta barnvagnen, babysitter och isofixfästen. Har fått superbra tips på bra grejer att tänka på via en föräldragrupp jag är med i på […]