Personligt

Bästa tipset i pensionsbeskeds-tider

8 mars, 2013
Få inte ångest av ditt pensionsbesked i det orangea kuvertet!

Har du fått årets orangea kuvert? Trots att Pensionsmyndigheten varje år jobbat hårt med att förenkla informationen i det orangea kuvertet vet jag många som skannar det, suckar och sen bara stoppar in det i en pärm eller låda. Strutsmetoden. Som förmodligen beror på okunskap och känslan av att det är för stort och för svårt.

Jag var likadan tills jag inte orkade med ångesten längre. Jag menar, hallå, jag vill ju kunna ha en skön och fin och ofattig ålderdom? Så jag började med att prata med min bonuspappa, som dock inte ville ge några råd om min privatekonomi, men däremot tipsade om en riktigt bra bok.

Spara mindre, få ut mer och slipp pensionsångest

Den heter Spara mindre – få ut mer och är skriven av välkända Claes Hemberg, som också bloggar på Avanza bank. Den handlar om sparande i stort och är en mycket, mycket läsvärd bok. Även om man inte har en superhög lön, går det att göra mer än det man gör med det lilla man har.

Claes skriver dessutom lättfattligt och enkelt, och ger bra råd baserat på livssituation och ålder. Den passar med andra ord de flesta. När jag hade läst den tog jag tag i alla mina pensionspengar, som var uppdelade lite överallt, valde om förvaltare och valde definitivt helt nya fonder.

Jag hade kryssat lite hejvilt tidigare, nu gjorde jag ett medvetet val. Baserat på kunskap, fakta och jämförelser. Och vet ni vad? Sedan dess har ångesten försvunnit, och avkastningen ökat. Fantastiskt!

Få inte ångest av ditt pensionsbesked i det orangea kuvertet!

Bilden är lånad från Pensionsmyndigheten.

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 8 mars, 2013 at 12:57

    […] mars: Ångest över pensionen? | […]