Gott

Broccoli- och skinkpaj

22 april, 2013
Broccoli- och skinkpaj

Paj är ju något så otroligt gott, och praktiskt egentligen. Allt i ett. Dessutom blir den bara godare efter några dagar i kylen. Mm. Jag vill ha paj med äggstanning, det är det allra godaste.

Så häromdagen slängde jag faktiskt ihop en paj som fick sköta sig själv i ugnen medan jag städade lägenheten. I ett märkligt ryck av energi, för just nu finns det inte alltför gott av den varan. Å andra sidan trivs jag inte i röra, så att städa frigör ju också lite energi. Nåväl, är du sugen på att göra en broccoli- och skinkpaj så bloggar jag receptet här.

Du kan byta ut skinkan och broccolin mot andra ingredienser om du vill, pajdegen och äggstanningen går att använda ändå. Maria tipsade om att även ha i soltorkad tomat och fetaost, och Carina tipsade om att byta ut osten i äggstanningen mot keso. Värt att testa!

Broccoli- och skinkpaj

En pajform, 200 och 180 grader

Pajdeg
Ungefär 1,65 rågmjöl*
Ungefär 1,65 dl vetemjöl*
125 g rumsvarmt smör*
2 msk vatten

Äggstanning
3 ägg*
3 dl grädde/mjölk*
1 dl riven ost*
Salt och peppar*
Malen muskot om det passar de ingredienser du använder
1 msk tomatpuré* om det passar dina ingredienser smakmässigt

Fyllning
Ca 200 g fryst broccoli, eller ett broccolihuvud*
Ca 12 skivor rökt smörgåsskinka*

* Finns som ekologiska.

  1. Pajdegen: Skär det rumsvarma smöret i bitar, och krama ihop med mjölet i en bunke tills du har en deg. Häll på vattnet och knåda ihop tills det är slätt. Ställ bunken i kylen att vila en stund. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tryck ut degen i botten på en pajform, så att du klär in formen, plus kanterna. Nagga den med en gaffel, det vill säga stick hål i degen lite här och där med gaffeln. Ibland behöver man klä in kanterna i aluminiumfolie för att de ska hålla sig uppe/inte bli brända, men jag brukar inte göra det. Förgrädda pajskalet, alltså bara pajdegen i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. När den är klar sänker du temperaturen på ugnen till 180 grader.
  3. Fyllningen: koka broccolin i lättsaltat vatten i ca 5 minuter om den är fryst. Skär skinkan i små bitar.
  4. Äggstanningen: knäck äggen i en bunke, häll på grädden/mjölken, häll i osten, salta och peppra efter behag, tillsätt muskot (var lite försiktig med mängden), och tomatpurén om du vill ha det. Vispa ihop.
  5. Pajen: Sprid ut broccolin och skinkan jämnt i botten av det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över. Grädda i ugnen på 180 grader i 45-55 minuter.

Njut! Ät gärna med sallad, tomat och dressing.

Skink- och broccolipaj innan gräddning

Broccoli- och skinkpajen innan gräddning.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 22 april, 2013 at 13:59

    […] april: Broccoli- & skinkpaj | […]

  • Vi antog och klarade #blogg100-utmaningen! | Webbevakningsbloggen - Webbevakningsbloggen 2 maj, 2013 at 10:08

    […] april: Broccoli- & skinkpaj | […]

  • Att hålla en namngivning och välkomstfest | Carnebro.se 20 mars, 2014 at 10:52

    […] och lagade maten innan. Vi bjöd på trattkantarellsoppa i kopp, rosenbröd med smör och ost, broccolipajer, inkokt lax med min mammas smarriga fisksås och kokta ärtor, tjälknöl med syltlök och inlagd […]