Odling

Dahlior?

11 januari, 2023

Jag har aldrig tänkt haka på den här dahliahypen som pågått ett par år. Det verkar så meckigt med lagring, uppväckning, förodling och allt. Även om de är himla fina. Älskar ju att besöka Dahliaparken i Enskede på hösten.

Men så dök det upp ett sponsrat inlägg i mitt flöde för någon webbshop som hade såna jättefina dahliamixar man kunde köpa. Ljuvliga bilder och färgkombinationer. Men lite dyra, tyckte jag. Så jag kollade upp lite vilka dahlior det kunde tänkas vara i de där mixarna, och googlade på deras namn.

Ganska snart hamnade jag hos Magnolia Nossebro, som har över 800 dahliaknölar (!). Alltså. Nu är det ju kört. Jag har skapat mig ett konto och lagt till en massa dahlior till min inköpslista. Så att det kanske blir en dahliarabatt då?

Sorter på listan just nu

NamnBlomstorlekFärgSnittHöjd
Rancho15 cm näckrosGulorangeJa100 cm
Cafe au Lait27 cm dekorativ jätteKrämrosaJa100 cm
Faith11 cm näckrosRödorangeNej70 cm
Cornel Bronze8 cm bollAprikos mörkJa90 cm
Lindas Baby9 cm bollAprikos ljusJa80 cm
Espacio9 cm Ljust lilaJa100 cm
American Dawn15 cm dekorativAprikosrosaJa90 cm
Pjotr V15-20 cm dekorativBlekrosaJa100 cm
Mango Madness25 cm dekorativ jätteAprikosrosaNej110 cm
Orange Nugget9 cm dekorativ dvärgOrangeNej50 cm
Ellen Houston8 cm dekorativ dvärgMörkorangeNej40 cm
Hamari Gold25 cm dekorativ jätteGyllengulJa110 cm
La Recoleta7 cm dekorativ småMörkt rödJa90 cm

Som synes ett färgtema i kräm-aprikos-koppar-orange-persika-rosa med några färgklickar. Har en förhoppning om att det kan bli himla fint! Har läst på om odlingsråd, och tror att en av de nya odlingssängarna kan bli perfekt. Vilken blomsterprakt om jag får till det, tillsammans med alla sommarblommor!

Så här har jag tänkt gå runt helt romantiskt med en världsfrånvänd saxmodell och klippa dahlior till stora buketter i sensommar/höst. Vackert va? Foto Lynnelle ClevelandUnsplash.

Bilden i början av inlägget är av Sara MaximoffUnsplash.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa