Internet

En proposition från ett parallellt universum?

19 juni, 2013

Den här artikeln av Marcus Jerräng i Computer Sweden gjorde att jag fann mig själv sitta ungefär som i gifen ovan.

Det är Lena Adelsson-Liljeroth, som idag har lagt fram en proposition till regeringen om att släcka vårt FM-nät till förmån för ett nytt digitalradionät år 2022. Vi svenskar ska alltså köpa nya digitalradioapparater till både bil och hem, förutom att lägga uppskattade 355 miljoner på att bygga ut ett nytt marknät för digitalradio. Eller ja, egentligen är kostnaden rätt oklar, men i det billigaste scenariot anger regeringen 355 miljoner kronor under fyra år, en kostnad som sägs att ha tjänats in sex år efter att FM-nätet släckts. Men Sveriges Radio påpekar att kostnaden sannolikt skulle bli högre än så, och de blir en nyckelspelare i övergången.

Som vanligt blir man lite nyfiken på var intresset för det här skiftet finns, särskilt som det man vill tillämpa är DAB+-teknik (en utveckling av DAB-tekniken, Digital Audio Broadcasting, som utvärderats och använts av bland annat Sveriges Radio sedan 1995. I maj 2012 meddelade allianspartierna att utbyggnaden av digitalradion ska ske på marknadens villkor och att några planer på att stänga FM-nätet inte är aktuella. Vad hände på ett år?) och definitivt inte undersökt marknaden, det vill säga publikens behov, tillräckligt – särskilt med hänsyn tagen till ip-teknik, streaming och mobilanvändande.

Bytet drivs av radiobranschen och Teracom, och de enda som är kritiska är Post- och Telestyrelsen som ändå är de som sett till att det finns DAB-kanaler. De anser att det helt saknas en analys av publikens behov, att fm-nätet i dag fungerar bra och att fördelarna med digitala sändningar kan uppnås med webbradio. Men där anser regeringen att distribution via internet inte är mer än ett komplement.

Samtidigt byggs 4G-nätet plus fiber ut, och det säljs fler smartphones än vanliga mobiltelefoner, Apple har presenterar iOS för bilar och Volvo börjat bygga in Spotify. Personligen streamar jag alltid webbradio via wifi och 3G (dessutom i Stockholm där belastningen på befintligt 3G nog är rätt högt) utan problem och har inte ens radiomottagare. Det vore intressant att se hur många som streamar radio via olika enheter.

Där skrivs det i propositionen att lyssnandet via smartphones antas öka, och att radiolyssnande i regel sker via webben eller appar. Istället för att följa med i den utvecklingen, lyfter man att ”Europeiska Radiounionen, EBU, driver en kampanj i syfte att de nya radioapparater och mobila terminaler, inklusive mobiltelefoner, som säljs i EBU-regionerna ska utrustas med obligatorisk mottagare för fm-sändningar, T-DAB och T-DAB+.” Men behövs det verkligen? Ska tillverkarna tvingas bygga in mottagare när vi redan är uppkopplade och lyssnar?

Jag kan inte låta bli att citera Markus ur artikeln jag länkar till längst upp:

Så där står vi nu. En plan ska utarbetas med det uttalade syftet att släcka fm-nätet till 2022, till förmån för marksänd digitalradio. Som om ip-tekniken gått i stå, som om it-landet Sverige, ett av världens mest uppkopplade, resignerat.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Christer Hederström 26 juni, 2013 at 15:43

    Bra skrivet. Notera dock att DAB-systemet drar för mycket ström för att mobiltillverkarna vill ha DAB-mottagning i sina smartphones. DAVB drar 8-9 ggr mer än FM här. Det behövs totalt 1,3 miljarder för SR att under nio år gå över till DAB. FM-nätet kommer dock sannolikt aldrig att ”släckas”. Det finns många intressanta ”frågor & svar” på ”Digitalradio Sverige” som är ett alternativ tlll DAB-lobbyn.

  • Christer Hederström 26 juni, 2013 at 15:44

    Lägger till: Det ideella nyhetsforumet Digitalradio Sverige finns på http://digitalradion.blogspot.com