Diabetes Personligt

En stycke frusen skuldra

14 mars, 2012
Jag fick en gigantisk spruta med kortison in i ledkulan

Jag fick en gigantisk spruta med kortison in i ledkulan

Jag har haft besvär med min axel och arm i några månader nu. Det började någon gång i höstas när jag märkte att jag plötsligt inte nådde lika långt som förut med vänsterarmen vid vissa rörelser. Men det gjorde inte ont, så jag tänkte att jag var stel och borde stretcha mer, och att det nog går över. För jag är nog också en typisk sån, går inte till läkaren i första taget och rätt så smärttålig. Det mesta går ju över med tiden, liksom.

Men så började det göra ont. I axeln, ner i armen, vissa dagar till och med ut i handryggen. Jag hade svårt att hitta en bekväm sovställning ibland, och slutade helt att sova på vänster sida. Jag förstod ju att det var dags att gå till läkaren och bokade en tid, i januari. Fick träffa en fantastiskt trevlig läkare på min vårdcentral, som har ortopedi som specialintresse. Hon skickade mig på röntgen, och gav mig remiss till ortoped och sjukgymnast.

Röntgen visade inget medan jag visade symtom på både impingement och frozen shoulder. Under väntetiden fick jag gå till sjukgymnasten och få övningar som ska bibehålla muskelstyrka och viss rörelseförmåga, men både smärtan och stelheten har bara blivit värre hela tiden. Problemet är också att jag inte kan äta antiinflammatoriskt och smärtlindrande som diklofenak och ibuprofen på grund av mina njurar. Paracetamol är det jag kan ta när det gör ont. Jag har fått ordinerat 2×500 mg, tre gånger om dagen, men helt ärligt hjälper det mycket lite. Så jag tar dem bara när det är riktigt illa för någon slags placeboeffekt.

Akupunktur och andra nålar

Sjukgymnasten föreslog akupunktur, och det fungerade bra när jag hade dansat mig till ett gäng muskelbristningar på samma ställe i vaden och fick dansförbud för några år sen. Snubblande nära operation den gången men det läkte bra. Så varför inte testa akupunktur? Whatever works works.  Tack och lov funkar det ganska bra på mig i axeln med, jag blir visserligen duktigt snurrig en timme efter, men det erbjuder också en viss smärtlindring under ett par dagar, upp till en vecka.

akupunktur lindrar smärtan vid min frysta skuldra

Ortopedbesök på SÖS och diagnos

I tisdags var det så dags för besöket hos ortopeden på SÖS. En inte så liten parentes är att han såg ut som Robert Downey Jr, i Sherlock Holmes-filmerna. Just det. Han hade även en kiropraktorstudent med sig, och tog min anamnes och undersökte sen min rörlighet. Medan jag gnydde när han tvingade armen åt olika håll som axelleden inte alls vill vara med om.

Ganska snart konstaterade han att det var en frozen shoulder, även om förloppet inte är ett skolboksexempel. Vanligtvis får man ont före stelhet. Men att jag är diabetiker bidrog också till diagnosen, det är mycket vanligt bland diabetiker. Å andra sidan ovanligt när man är under 40, och med största sannolikhet kommer jag att få det här i min andra axel också. The joy.

Frozen shoulder – behandling

Frusen skuldra innebär att ledkapseln i axeln drar ihop sig och blir stel, vilket orsakar rörelseinskränkning och smärta. I snitt drabbas tre av hundra av det. Det är en sjukdom som läker ut av sig själv på i genomsnitt tre år. Det gör mig bedrövad, redan nu är det asjobbigt att ha ont i axeln och inte kunna röra sig normalt. Bara två och ett halvt år kvar då …

Jag har idiopatisk frusen skuldra, vilket betyder att det är inte orsakat av ett trauma som ett slag eller fall. Det innebär att någon sjukgymnastik inte hjälper mer än de övningar jag gör med statisk styrka bara för att inte tappa alla muskelfibrer. I övrigt gäller att inte använda axeln när och i de rörelser som gör ont, vilket är snudd på alla. Jag har svårt att borsta håret till exempel. Om jag håller armen i ett läge som gör liiite, lite ont så får jag efter några sekunder en liten muskelspasm och tappar styrkan.

Med tanke på att akupunktur är den enda smärtlindring som hjälper mig, diskuterade jag och ortopeden en kortisonspruta in i axelleden. Jag fick en tidigare på vårdcentralen men den la man utanför själva ledkulan, och den gav begränsad effekt. Jag hade även konsulterat min diabetesläkare och han rekommenderade det – jag måste vara rädd om mina njurar.

Så jag fick en spruta där och då. Och satan vad ont det gjorde. Inte helt lätt att träffa rätt i ledkulan, särskilt inte med en en spruta i storleksordningen häst. Det kändes som om han grävde runt i axeln med en strumpsticka i två minuter innan han hittade rätt och jag jämrade mig högt. Trots att den trevliga kiropraktorstudenten spritat sina händer och höll mig tappert i högra handen (som dröp av svett av smärtan). Skyddspappen under mig hade en blöt fläck längs med min ryggrad när jag reste mig upp. Hoa. Man ser inte så mycket av den smärtan i det lilla plåstret på bilden överst.

Kortisonspruta och inuslinresistens

Man sprutar in lite lokalbedövning ihop med kortisonen så i ungefär 45 gäckande minuter fick jag känna hur det är att vara smärtfri. Sen gjorde det trippelt ont, och nu är jag stelare än någonsin. Det ska ge sig om ett par dagar, och verka mot både smärta och stelhet. Men det jag inte riktigt räknat med var den snudd på omedelbara insulinresistensen.

På kvällen hade jag 14,1 i blodsocker trots optimal kvällsmåltid och kolhydratsberäknad dos. Justerade med några enheter, somnade, och vaknade på 19. Justerade, hoppade över frukost och tänkte att jag kunde vänta 1,5 timme med den och se var blodsockret landade. 14,4 visade det sig. Justera. Under dagen har det pendlat mellan 19 och 11. Och jag har duttat och duttat. Ringde till och med Diabetescentrum och fick telefonrådgivning. Ikväll har det gått ner till mellan 7 och 9, mycket rimligare. Men det är ju lätt att bli lite stressad.

Och nu då?

Ja, nu får vi hoppas att kortisonet hjälper. Jag kommer att vara stel och rörelsehindrad i upp till tre år, med smärta som ska avklinga. Viss stelhet kan finnas kvar även efter utläkningen, och det kan bli aktuellt med operation då. Men det är ju som sagt 2,5 år kvar. Jag får träna så gott det går och göra de rörelser som inte gör ont, helt enkelt. Jag får vänja mig vid att ha ont varje dag, hela tiden. Jag kan glömma att dansa pardans.

Om du träffar mig personligen får du gärna tänka på att vara försiktig med min vänstra axel. Tack och lov är det i alla fall vänster axel, och det är också typiskt att det inte kommer i den arm man är hänt i, som jag som är högerhänt. Och ja, hela situationen gör mig lite ledsen och bedrövad.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Ica 14 mars, 2012 at 23:10

  Gaaah! När jag läser det känner jag så väl igen i princip allt! Och det suger så! Jag fick köpa mig en ny säng nu för jag kunde inte sova i min egen. En period gjorde det så ont i axeln och jag kunde inte sova att jag började banka den i väggen. och just när det sprider sig sådär ner i handen. Det är väldigt obehagligt :( Fick med kortison men de stack fel axeln och resultatet blev inte fint. Vill du känna dig mindre ensam kan du läsa här:
  http://ica82.blogspot.com/2008/11/fuck-den-svenska-sjukvrden.html
  http://ica82.blogspot.com/2008/12/tv-onda-ting.html
  (Sen orkade jag inte leta mer, men det finns MASSA axelinlägg)

  Take care!

 • gråvädersdagar 14 mars, 2012 at 23:44

  Lider med dig. Att ha ont och inte kunna/få belasta väsentliga kroppsdelar är skitjobbigt.

 • Anna-Carin 15 mars, 2012 at 10:05

  Ica: Hittar ingen sökfunktion i din blogg, så jag läste bara de två inläggen. Har du fått någon hjälp nu? Var de bra på Sophiahemmet? Bor du i Göteborg fortfarande? För isf vet jag en superbra läkare om du behöver snurra ett varv till.

  Gråvädersdagar: Ja, det är det faktiskt. Tack för medkänslan.

 • Ica 15 mars, 2012 at 11:19

  Ja, jag bor i Götet. Jo, jag fick ju hjälp, men det hjälpte ju inte :(

 • Sebastian 15 mars, 2012 at 19:33

  Önskar dig dig ovanligt snabb bättring, one for the books. Krya krya och håll ut. Omtankar på avstånd…

 • Evelina 5 april, 2012 at 21:19

  Läser ikapp blogginlägg: usch! Förstår verkligen om du tappar modet. Ska försöka tänka på att låta din vänstra arm vara. Krya på dig och kram!

 • Anna-Carin 5 april, 2012 at 22:05

  Sebastian: tack! Hoppas också på det.

  Evelina: Tack Evelina. Ja, hoppas det kan gå snabbt. Kram!

 • » Sensor för vävnadsglukos » Carnebro 21 april, 2012 at 22:43

  […] är rätt påfrestande att störa nattsömnen, särskilt nu när jag sover lite sämre på grund av axelsmärtan, och med sensorn får vi många fler värden att bedöma utifrån. Dessutom varnar den om den får […]

 • » Intensiv helg och ny hall » Carnebro 13 maj, 2012 at 20:59

  […] I fredags preppade jag allt, tvättade vardagsrumsfönstren som jag inte stod ut med att inte se ut igenom längre, och spacklade i taket. På lördagen tejpade jag, spacklade väggarna, målade taket, målade väggarna första varvet. När man skriver det så ser det inte alls ut som att det tog tio timmar, men det gjorde det. Mycket tack vara att jag egentligen bara har en arm att jobba med. […]

 • Ny dag, nytt år - mitt 2012 » Carnebro 1 januari, 2013 at 19:03

  […] viktighet, frusen skuldra, […]

 • Annelie 12 februari, 2013 at 08:54

  Hej!
  Hittade din sida när jag googlade på behandling av frusen skuldra. Ser att inlägget är skrivet för ett år sedan när jag gick igenom precis samma sak.
  Nu sitter jag här ett år senare och har fått samma – fast i (viktiga) högerarmen!
  Nyfiken på hur det gått för dig – har du också fått besvär i din högra axel eller är du förskonad från det?
  Överväger nu att prova akupunktur efter att ha läst hur du upplevt det. Jag kan dock äta friskt av värktabletter men det är ju som du skriver ofta en klen tröst.
  Mvh
  Annelie

  • Anna-Carin 15 februari, 2013 at 13:21

   Hej!

   Jag har hittills inte känt av det i höger axel än så länge (peppar peppar), men det är inte alls ovanligt att få det i båda. I övrigt ha rjag återfått en stor del av rörligheten och smärtan har gått ner, men är inte helt frisk än. Jag tycker att du kan testa akupunktur! Fungerar det inte så vet du, och fungerar det så är det ju bara bra.

   Hoppas du tillfrisknar snabbt!

 • Robert 31 oktober, 2013 at 06:09

  Ja vad skall man säga jag hade frusen axel i nästan 3års tid och jag hade det katastrof katastrof i 7månader med smärta att jag var en narkoman efter 1år och det tog 2år att förstå att jag hade frusen axel, katastrof.
  Jag hade sjukgymnastik som säkerligen hjälpte stort samt bassängträning vid Folkets park, Parkmöllan i Malmö.
  Problemet var att gymnastiken varade i 2månader och sedan fick jag ej vara där längre och jag var på bättringsvägar men idag 1 år sedan har jag börjat få riktiga ont i min vänstra arm igen fast axeln värker bara så är detta möjligt att kunna få detta igen.
  Jag äter inga tabletter alls för den delen mera och jag hamnade i koma pga. min diabetes fast vissa trodde det berodde på alla tabletter jag käkade att kroppen ej orkade med mera så här sitter jag nu med ont i min arm vartenda dag och ibland orkar jag inte ens öppna dörren eller cykla som är mycket jobbigt men tyvärr är allt detta så nytt i Sverige med frusen axel att de flesta läkare ej vet vad dom skall göra, hemskt.
  Alla vill ha en snabb och trevlig tillfriskning och jag hoppas ditt problem löst sig, så att du mår bättre i kroppen och inte så katastrofalt som jag haft det och börjat få det under 1-2månaders tid nu men jag drar nog ner till akuten i Malmö igen fast de kommer väl att säga att det är en tennisarm men jag är glad att jag ej fått det i min högra arm som de skriver att de kan hända men kan min arm bero på något annat tro fast jag känner att det börjar bli riktigt dåligt.
  mvh. Robert

 • Mammaformen - att börja träna efter graviditet | Carnebro - En del av Anna-Carin 27 januari, 2014 at 22:45

  […] tredje: redan långt innan graviditeten fick jag en frusen skuldra. Det påverkade min träning mer och mer i takt med att rörligheten minskade, även om jag […]

 • Operation och sånt | Carnebro - En del av Anna-Carin 4 juni, 2014 at 21:16

  […] det rätt nedslående att veta att det blir tre år till med värk – det räcker ju med mina dryga två med frusen skuldra – så det var ju en lite ljusning med den öppningen. Fast operationen är inte helt […]

 • Anna 16 september, 2016 at 12:57

  Åh äntligen! Vad skönt att läsa att jag inte är ensam i att aldrig bli bra och inte få någon hjälp. Detta är hemskt. Började smygande i februari. Jobbade till slutet på juni då jag mer eller mindre kollapsade. Sen har det bara blivit värre och värre. Tyckte mig känna att det hade stannat upp för en vecka sen men nu har även vänsterarmen börjat stelna och göra ont.
  Hjälp!!!
  Jag tänker på alla er andra och önskar att ni är bra nu. Önskar att det fanns en förening som kämpade för forskning kring detta. Drabbar kvinnor och diabetiker (främst)…..
  Kanske borde starta en själv. Någon som har några tankar?
  En lite slapp men välmenande kram till er alla som lider som jag.
  Anna