Personligt

Eye of the Tiger

26 mars, 2011

Klickade på en länk i mitt Twitterflöde och hamnade här, där 18 bengaliska tigrar är vackert avporträtterade. Man ser deras individuella uttryck och faktiskt, personligheter. Jag hade inte sett en golden tabby bengalisk tiger tidigare heller, otroligt vacker teckning.

Det fick mig att tänka på när jag gjorde ett reportage för jobbets räkning från Nordens Ark i somras. Jag fick gå in i hägn hos manvargarna och hjälpa till med att hänga upp döda råttor i träd, hälla ut kanel och honung till järvarna och se snöleopardungarna på riktigt nära håll. Pilla in små köttbitar i en trädstam till amurleoparderna – allt tillsammans med en djurvårdare såklart.

Jag fick också komma väldigt nära amurtigrarna, världens största kattdjur, närmare än de flesta besökarna. Inte in i hägnet, och tro mig, när man står två meter ifrån de mäktiga, stora, majestätiska kattdjuren (och har sett bitmärkena i deras leksaker) är man rätt glad över att det är ett stängsel emellan. Man har inte en chans mot en tiger (även om de sällan ger sig på människor).

Såhär nära kom jag tigrarna på Nordens Ark
Såhär nära kom jag tigrarna, i alla fall med mobilen. Lite närmare med jobbkameran. I förgrunden är det hannen som ligger, i bakgrunden skymtar man honan. Hon hade precis löpt och de var fortfarande ganska keliga.

Det var fascinerande att se en 300 kilos tung hanne och 150 kilos hona med tänder på någon decimeter stryka sina huvuden mot varandra och kurra som vanliga huskatter. Tyvärr blir det inga ungar, eftersom hannen i fråga är en hybrid och steril. Det har visat sig när man kartlagt gener att de flesta tigrar i djurparker är hybrider mellan olika tigerarter, och tyvärr ofta sterila.

Eftersom många tigerarter och framför allt amurtigrar är extremt utrotningshotade är det illa. Det är svårt att rädda arten via djurparksarbete. Jag har för mig att det bara finns 300 vilt levande amurtigrar i världen. 300! Jag började nästan gråta där framför hägnet när jag fick det klart för mig.

Dessa vackra, ståtliga och mäktiga djur finns snart inte längre. Inte för att jag skulle vilja möta dem i skogen, men att de inte ska finnas alls? Så svårt att föreställa sig. Och outsägligt sorgligt.

Läs mer om tigrar på Wikipedia. Läs också hos WWF och se vad man kan göra omman vill rädda tigrarna.

Förresten har jag en egen tiger. Som jag skrivit om förut.

Titeln på inlägget … är såklart inspirerat av det här.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa