Odlingslotten

Fröer är beställda (och böcker)

3 april, 2014

Jodå, jag har kommit igång så smått med planerandet. Gjorde en liten utflykt till Bauhaus och Plantagen för att rekognoscera, men det märks att säsongen inte riktigt är igång än. Jag köpte mig trädgårdshandskar, en sekatör och en rejäl grep, den kortaste som fanns som vägde minst. Det finns visserligen verktyg att låna i en gemensam bod, men det känns som att jag kommer ha så mycket användning av en grep att jag lika gärna kan ha en egen.

Det finns lite mer på inköpslistan, men det får vänta tills jag kan få med hjälpande händer och det är lite varmare. Det är verkligen ingen brådska med det. Däremot har jag ritat upp en plan för hur jag vill förändra lotten, men bestämt mig för att odla i befintliga odlingssängar i år, som jag utökar lite och rensar och gör i ordning. Känns enklast så, men också för att få se vad som kommer upp. Skådade min mammas öga rätt när vi facetimeade på lotten så kan jag ha riddarsporre och lite annat smått och gott. Lupiner (bra för gröngödsling, vackra, men sprider sig som attans), gräslök och ringblommor (också bra för gröngödsling) som förmodligen frösått sig har jag själv identifierat.

Ekologiska fröer

I väntan på handräckning beställde jag fröer, så att de få som jag är tvungen att förgro kan hinnas med. Fast helst vill jag inte ens förgro, jag vill så allt på friland. Jag har inga bra förutsättningar för att förgro. Självklart har jag prioriterat ekologiska fröer, de är inte betade som det heter, det vill säga behandlade med kemikalier för att stå emot svampangrepp etc.

Från Runåbergs har jag beställt tagetes, praktmalva, solros, ringblomma, luktärt, slingerkrasse och buskkrasse, brytärt och sockerärt, rödbeta, polkabeta, rädisa, morötter och lejongap – betydligt fler blommor än jag ens tänkt på – och från Impecta persilja, paprika, dill, squash och körsbärstomat. Egentligen vet jag inte om jag vill odla i växthus/drivbänk, men jag köpte squash, paprika och tomater ändå så får jag se hur jag gör. Vad gäller löken kommer jag att köpa sättlök för att det är enklast, och potatis tänker jag köpa eko i affären och gro hemma.

Ja, det var väl så långt jag har kommit hittills. Eller ja, jag har ju beställt böcker också: handbok för köksträdgården, att odla i pallkrage och odla dina egna grönsaker. Har lånat andra böcker på biblioteket, men de där kändes som handböcker jag vill ha hemma. Och så har jag och V promenerat i kolonistugeområden för inspiration, där tog jag bilden på blåsipporna ovan. De niger och säger att nu är det vår!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa