Odling Stugan

Frösådder, uppdatering 1

22 mars, 2020

Jodå, jag kom igång med sådder, för en vecka sen, den 15 mars. Inget blev alltså sått i februari som jag planerat. Varför? Ja, lite var det nog att annat kom i vägen, men lika mycket att jag läste Lena Israelssons Handbok för köksträdgården igen (världens bästa köksträdgårdsbok!) och insåg att jag inte ville börja för tidigt.

Alltså sådde jag följande för en vecka sedan:

 • Blomstertobak ’Cuba Mix’, 20 frön typ (pyttesmå), inget som grott än
 • Lejongap ’Night and day’, alla frön, inget som grott än
 • Svart blomsterkrasse ’Black Velvet’, alla frön, inget som grott än
 • Stäppsalvia, ’New dimension rose’, perenn till rabatter, inget som grott än
 • Brysselkål ’Bosworth’, 15 frön – alla frön har grott, med rekordfart
 • Tomat ’red cherry’, 6 frön – 5 har grott
 • Tomat ’tigerella’, 6 frön – 6 har grott
 • Tomat ’Golden sunrise’, 8 frön – 6 har grott

Jag hade också planerat för att så smultron, Fragaria vesca ’Regina’, för att plantera bland hallonen och mota ogräs med. Men när jag höll på där med krukor och grejer, rationaliserade jag om dem till direktsådd på friland istället.

Blev överraskad av hur fort brysselkålen grodde, på bara tre dagar! Och alla frön dessutom. När även tomatfröna grodde insåg jag att jag har lite för lite ljus i mitt söderfönstret. Plantorna lutade sig långt ut mot ljuset.

Så jag fick ordna den enklaste och billigaste växtbelysningen man kan tänka sig. Två glödlampor från Nelson garden, i vanliga armaturer med E27-koppling. Knöt fast dem i gardinstången och justerar höjden med klädnypor. Och jo, sonen har gått med på att jag får låna hans rum. Belysningen står på i 14 timmar och lyser vitt, starkt.

Ska bli spännande att se hur plantorna utvecklas nu. Inte minst tomaterna, som jag inte odlat förut! Har inte använt växtbelysning förut. Har också förstått att man absolut inte ska övervattna sådderna, så sprejar med blomspruta ovanifrån med lite aktiv EM i vattnet, och vattnar då och då underifrån på brättet. Krukorna står på små upphöjningar i brättet så de är inte dränkta i vatten.

När det är dags att omskola tomaterna, enligt Lena Israelsson när de fått 1-2 bladpar, ska de få krukor bottnade med bokashijord och vanlig plantjord. De ska också stoppas ner i jorden upp till första bladparet. Tre veckor efter omskolning ska de börja få gödselvatten, och det blir bokashilakvatten. Då höjer jag också upp belysningen till 40-50 cm.

Jag har gott om tid att pyssla om dem, för nästa inomhussådd är inte förrän i april. Dessutom har covid-19 gjort att jag arbetar hemifrån, så kan se till dem lite oftare. Så här ser planen framåt ut:

April

 • Myskpumpa ’Butternut Waltham’, 4 frön
 • Butternut ’Hawk’, 4 frön
 • Hallowenpumpa ’jack o lantern’, 4 frön
 • Pajpumpa ’Baby Bear’, 4 frön
 • Suash ’Baccara’, 4 frön
 • Courgette ’Black beauty’, 4 frön
 • Tagetes ’Cracker Jack’, häften av fröerna (60-70 cm), några i hallonlandet, resten i trädgårdslandet
 • Solros ’Black Magic’, 10 frön, (180 cm)
 • Solros ’Vanilla Ice’, 10 frön, (150 cm)
 • Solros ’Lemon Party’, 4 frön, (90 cm)
 • Solros ’Paquito mixture’, 5 frön, (50 cm)

Maj

 • Brytböna ’Sunray’, 5 frön (40 cm)

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa