Stugan

Fruktträden

23 september, 2020
Nybeskuret äppelträd

Med min stuga kom tre fruktträd: ett äppelträd, ett plommonträd och ett surkörsbärträd. Äppelträdet är transparent blanche, ett sommaräpple tillika glasäpple, som inte går att lagra, mognar i augusti och smakar sötsyrligt. Gott att göra äppelmos på!

Äppelträdet står där mellan bordet och stolarna och häcken. Idag tog jag dit en certifierad beskärare som jag hittat via Sveriges Pomologiska Sällskap. Jag fick goda råd och lite mer kunskap, och också både plommonträdet och äppelträdet beskuret. Bilderna är tagna precis efter, och visst ser de luftiga och liksom lättade ut?

Plommonträdet

Plommonträdet är ett Opal, tror jag, men det kan vara ett Victoria också. I år fick jag hela fem plommon varav ett var ätbart. Men oj, så gott det var! Hoppas på fler plommon nästa år, i år tror jag att det frös när det blommade. Ska sätta dit en limring också, och feromonfällor.

Surkörsbärsträdet

Ja, vad är egentligen ett surkörsbärsträd? Det är såklart en släkting till körsbärsträdet, men med sura eller om man vill vara snäll, syrliga bär istället för söta. Surkörsbär som är mörka med mörk saft kallas skuggmorell, och ljusare eller röda bär med klar saft kallas klarbär.

Jag har hittills bara hittat tre bär, och de var förutom sjukt sura även klarröda med ljus saft, så mitt träd är ett klarbärsträd. Det växer ganska konstigt och lite illa till vid sidan av en cypress och under en enorm hägg. Någon har tidigare virat in stammen i bärnät, och böjt grenarna nedåt, så det växer mera nedåt-framåt än uppåt som ett vanligt träd.

Surkörsbäret har jag själv klippt bort allt dött på och med lite assistans klippt av hägg-grenar som skuggar det. Det vill helt klart ha mer sol, och har liksom sökt sig ut i ljuset. Jag ska klippa lite mer på det, enligt instruktion. Sen behöver jag skydda både det och annat i trädgården från rådjuren som älskar det mesta, och där fick jag tips om att spreja med trico, inte trico garden. Det innehåller fårtalg och blir lite fult, men regnar inte bort och avskräcker rådjuren. Så det får jag testa.

Skötselråden då?

  • Inga växter och rabatter under träden, då tar det lång tid innan regn torkar upp vilket ger grogrund för svamp. Gräsmatta går bra.
  • Plocka bort all frukt, låt inget sitta kvar. Det är också grogrund för svamp.
  • Håll trädet luftigt så att solen kommer åt att torka upp – och mogna frukterna.
  • Gallra karten.
  • Klipp under JAS. Äppelträdet kan jag klippa redan i slutet av juni, innan äpplena faller av, så gallrar jag samtidigt.
  • På körsbärsträdet är det viktigt att klippa av torra blomknoppsgrenar, det är en svamp som skapar det, och man vill inte att det ska sprida sig till resten av trädet. I övrigt gäller de andra råden.

Eftersom jag skrivit ned skötselråden här, kommer jag att kunna kolla upp dem igen. Smart va? Nu hoppas jag kunna ta hand om mina träd så att de mår bra länge och ger fina skördar. Plommon är allra godast att äta färska bara som de är, men jag testar gärna att göra sylt eller paj på klarbären. Och äpplena blir mos såklart! Och ätfrukt. Testade att musta i år, men den blir lite för syrlig på sommaräpplen för att vara helt i min smak.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa