Gott

Inlagd rödlök på två sätt

20 december, 2013
Inlagd rödlök på tå olika sätt, en traditionell och en med chili

Mitt bidrag till julbordet i år blir en nyhet. I år igen ska jag kanske säga eftersom jag förra året introducerade kålrotslåda, som ju många andra äter på jul, men inte vi. Det här året har jag bestämt mig för att testa att göra inlagd rödlök, något jag har ätit på restaurang och verkligen uppskattat som ett fräscht sötsyrligt inslag. Tänker att det passar perfekt till köttbullar och julskinka och ost och vört och what not. Dessutom blir löken vacker med en starkt rosa färg.

Så jag började googla recept och det verkar finnas två, eller ja, nästan tre skolor. Ett från texmex-genren med chili, en traditionell 1-2-3-lag och så ett recept med ättika, socker och salt i lagen. Jag började med det med mycket salt i lagen, men det blev i stort sett oätligt så det behöver ni inte bry er om. Eftersom Coop hade bra pris på ekorödlök nu, passar jag på att göra de två andra varianterna och så får vi köra smaktest!

Tips! Lägg lökarna en stund i ljummet vatten innan du skalar dem, så glider skalen av mycket lättare. Du kan skiva dem i maskin, men om du väljer att göra för hand och som jag inte är helt kocksmässig med kniven, sätt en gaffel i roten och skiva ner mot den (dvs skär inte bort roten förrän du har skivat resten av löken).

INlagd rödlök kräver mycket skalande, här är ett tips på hur man enkelt skalar

Båda recepten är för en till två små glasburkar med patentlock på 0,5 liter.

Inlagd rödlök i 1-2-3-lag

3-4 normalstora rödlökar
1 dl ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk senapsfrön
2 st lagerblad

Koka upp ättika, strösocker och vatten och låt svalna lite. Skiva löken, dela den gärna på hälften först så blir det lättare att få plats i burken, och lägg ner i burken tillsammans med lagerblad och senapsfrön. Häll över lagen och förslut burken, låt den stå några dygn i kylen innan det är dags att äta.

Inlagd rödlök med chili

3 medelstora rödlökar
2 dl vitvinsvinäger
1 lagerblad
0,5 dl strösocker
1 msk salt
0,5 – 1 färsk chili

Skiva löken tunt, och dela gärna löken på hälften först så får det lättare plats i burken. Blanda resten av ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Häll i löken och låt allt sjuda i en halv till en minut. Häll över alltihop i en glasburk, låt svalna och låt sen står i kylen i minst 6 timmar, men gärna längre innan du äter.

Fotnot: jag lät rödlöken koka med i båda lagarna i en halv till en minut, eftersom den blir lite mjukare då och det är snällare för min mage.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Att hålla en namngivning och välkomstfest | Carnebro.se 20 mars, 2014 at 10:47

    […] inkokt lax med min mammas smarriga fisksås och kokta ärtor, tjälknöl med syltlök och inlagd rödlök och potatisgratäng. Till efterrätt blev det kladdkaka med citron, lättvispad grädde och […]