Personligt

Frivilligt ensamstående förälder

17 maj, 2014

Igår syntes jag i både SVTs godmorgonsoffa  och TV4 Nyheterna. Jag tänkte att jag ska skriva lite om varför även här. Såhär ligger det till: jag är en del av föreningen Femmis, och jag är frivilligt ensamstående mamma med insemination/IVF.

2012 gav riksdagen regeringen i uppdrag att skyndsamt utreda fertilitetsvården, den så kallade barnlöshetsutredningen, där ensamstående kvinnors rätt till assisterad befruktning i Sverige är en del. Assisterad befruktning är vad insemination och IVF kallas med ett gemensamt namn. I Danmark har det varit tillåtet sedan 2007, och det är tillåtet  för samkönade par i Sverige, jag tror att det är sedan 2005 (lite osäker på året). Idag lade regeringen fram ett delbetänkande av utredningen, som just avhandlade singelkvinnors rätt till assisterad befruktning, och resultatet är ett lagförslag som nu ska gå vidare på remiss. Förhoppningen är att lagen träder i kraft 1 juli 2015.

Det här är något som Femmis arbetat för, länge.

Att jag valt att bli aktiv och att visa upp både mig och Viggo, är för att göra vårt samhälle lite bättre. För alla barn med en annorlunda familjebild än den tvåsamma. Och för de barnen också. Vi behöver mångfald. Vi som vågar ta steget och bli frivilligt ensamstående behöver synas lite mer. Och jag har personligen mött väldigt lite fördomar – men jag har hört andras vittnesmål – och är okej med att synas. Ska vi ha ett jämlikt samhälle så får vi också jobba för det.

Viggo ska inte heller behöva skämmas över sin härkomst. Viggo har ingen pappa. Däremot har han en massa viktiga vuxna människor i sitt liv. Förutom en rejäl mamma som hade en väldigt stark barnlängtan.

Här är inslaget med oss i Gomorron Sverige i SVT.

Jag kan tyvärr inte bädda in TV4s klipp, men du kan titta på det här.

Här finns fler länkar till andra Femmisar som varit med i media igår.

Här är Femmis debattartikel i Aftonbladet på samma ämne.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Det finns så många fler familjer än bara mamma-pappa-barn | evelinaander.seevelinaander.se 17 maj, 2014 at 22:05

    […] Min vän Anna-Carin var en riktig tv-kändis igår, och det av en viktig anledning: frivilligt ensamstående föräldrars rätt till assisterad befruktning. Här kan ni läsa hennes inlägg om det hela och se inslag samt läsa debattartiklar. […]