Gott

Kålsoppa med rosmarin, vitlök, citron och sidfläsk

4 november, 2012
Kålsoppa med rosmarin, vitlök, citron och sidfläsk

Dags att testa ett nytt recept ur den fantastiska boken om kål! Den här gången en kålsoppa, men även blomkålssoppa och kålrotslåda står på tur. Så gott! Dessutom känns det rätt att laga med svenska säsongsråvaror, sprängfulla med c-vitamin och andra nyttigheter.

Trots att min lilla Coopaffär är en pyttig kvartersbutik är jag imponerad av deras eko-utbud. I min version av soppan är allt utom vinet eko-ingredienser, och på så sätt hoppas jag att jag även stöttar min Coops utbud av ekologiska varor. Soppan är en riktigt god höstsoppa, med lite sälta från sidfläsket och behaglig mättnad av kålen. Here we go!

Ingredienserna till kålsoppan med rosmarin, vitlök, citron och sidfläsk

Kålsoppa med rosmarin, vitlök, citron och sidfläsk

4 portioner

Ingredienser
300 g spetskål eller vitkål skuren i mindre bitar*
50 g rökt sidfläsk i bitar*
1 l hönsbuljong*
75 g hackad schalottenlök*
50 g strimlad purjolök*
3 hackade vitlöksklyftor*
1 kvist rosmarin*
3 kvistar timjan*
1 msk honung*
1 dl vitt vin*
1/2 dl olivolja*
1 citron, saften från och skalet finrivet*

* finns som ekologiskt alternativ

  1. Fräs hackad lök, vitlök, purjolök, kål och sidfläsk i olivoljan.
  2. Tillsätt honung, timjan, rosmarin, citronskal och citronsaft. Låt det fräsa vidare så att kålen börjar mjukna, men utan att ta färg.
  3. Häll i buljong och vin, sjud i ungefär 30 minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite vitpeppar.

Jag pureade även soppan, men inte så att den blev helt slät utan i mindre bitar. Serverade med solsrosskott, lite brynta bacontärningar och några flarn av hyvlad parmesan. Supergott!

Kålsoppa med rosmarin, vitlök, citron och sidfläsk

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa