Diabetes

Ketoacidos – fettsyreförgiftning

5 juni, 2010

Ketoacidos är något man får vid insulinbrist, alltså när man inte har tillräcklig mängd insulin i kroppen och väldigt högt blodsocker. Det är ett livshotande tillstånd om det är obehandlat.

När kroppen hos en diabetiker inte har insulin att omvandla energin i blodet till bränsle för cellerna, försöker den med alla medel omvandla fett till näring. Stresshormoner används i processen, och stresshormon i sig höjer blodsockret ytterligare.

När fett bryts ner uppstår det ketoner, fettsyror, som går ut i blodet och via njurarna vidare ut i urinen. Ju större insulinbristen desto större mängder ketoner. Man kan lätt få fettsyraförgiftning, ketoacidos, något som kan leda till koma och livshotande tillstånd.

Symtom på ketoacidos:

  • Törst, trötthet och stora urinmängder tyder på högt blodsocker.
  • Ont i magen, illamående och/eller acetondoftande andedräkt är tecken på att man redan kan ha ketoacidos.

Viktigt är att snabbt tillföra insulin och sänka blodsockret. Åk till sjukhus om du är det minsta osäker!

Som typ-1 diabetiker och pumpbärare är man extra benägen till ketoacidos eftersom man bara har direktverkande insulin, och ingen insulindepå av långtidsverkande insulin i kroppen som vid traditionell sprutbehandling.

Därför har man ofta en blodsockermätare som kan mäta både blodsocker och ketoner i blodet, även om urinstickor för mätning av ketoner är vanligast för flertalet diabetiker. Ketoacidos kan också inträffa vid sjukdomstillstånd, som influensa/förkylning hos insulinbehandlade diabetiker.

Ketoacidos drabbar mer sällan typ-2 diabetiker.

Länkar:

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Att ha diabetes i värmebölja | Carnebro 13 juli, 2010 at 10:01

    […] oförutsägbar, så jag har pendlat mellan 24 och 2 i blodsocker. Så höga värden innebär ketoner i kroppen, och då ska man inte träna, så jag fick ställa in min älskade zumba. Det gör mig […]