Inredning & pyssel

Köksrenovering – del 3

19 november, 2011
Borrmaskinen hopkopplad med en visp för att blanda bruket

Tidigare i veckan blev köket utrivet, och jag förberedde leverans av mitt Ikea-kök som kom igår. Killarna på Bring var väl inte helt lyckliga över kombon 985 kg och fyra trappor utan hiss, men nu står köket i sina kartonger och väntar i mitt vardagsrum.

Enda problemet var den måttbeställda bänkskivan med underlimmad ho på 3, 34 meter, som jag tänkt på att den skulle gå att få in i trapphuset – men inte från trappen genom hallen och in i vardagsrummet/kökets 90-gradiga vinkel.

Skulle den måttbeställda bänkskivan gå in i köket?

Med 15 centimeter till godo gick den in i hallen i alla fall. Igår kväll och i morse hoppade jag på lätta ben (nåja) över den in och ut ur rummen. Men farhågan kvarstod. Skulle den gå in? Med Annsofies superkilles förtroende och anvisningar fick vi trots allt in den i vardagsrummet med lite meck. Vilket gjorde mig väldigt lättad. Jag menar, en måttbeställd bänkskiva som jag får såga sönder är ju rätt meningslöst.

Under veckan köpte jag också målarfärg i provburkar och testmålade. Det gjorde färgvalet enkelt: att se två nyanser på väggen i morgon-, dags- och kvällsljus är helt klart det bästa, innan man köper de rätta volymerna av färgen. Särskilt när man vill ha en så ljus kulör som jag var ute efter. I stort sett en färg som upplevs lika ljus som vit, men med en gråblå ton som ändå skapar en liten kontrast mot vit inredning.

Självklart vill jag ha Svanenmärkt färg, och när jag målade i sovrummet använde jag Beckers elegant som är en väldigt skön färg att måla med. Dryg, bra täckning, ingen lukt, torkar snabbt och så Svanenmärkt. Så det fick bli 10 liter av S0502-B, halvmatt för att vara avtorkningsbar, praktiskt i köket.

Idag var det då dags för det där nödvändiga men ack så osexiga underarbetet. Med andra ord, dags att riva tapeter och laga hål och sprickor i väggarna. Bästa, kära Annsofie hjälpte till och med den äran.

Före-bild på köket i början av dagen.

Så noggrann, så arbetsglad. Jag fick tvinga i henne lunch, som hon själv sa ”Jag vill inte sluta, det här är så roligt” där hon satt och rev ner fyra lager tapet. För min del kopplade jag loss all el, använde fogskum för att isolera ventilen, blandade bruk och lagade de största hålen, samt  grovspacklade och rev ner tapeter tillsammans med Annsie. Inte riktigt med samma glädjesprudel men mycket glad över sällskapet och hjälpen.

Borrmaskinen hopkopplad med en visp för att blanda bruket

Efter 12 timmars arbete för mig och åtta ihärdiga för Annsie kom vi ändå så pass att allt är spacklat en första vända och tapeterna är nedrivna från väggarna. De lager som satt på en tunn omgång puts i alla fall, på den största väggen kan man ana en charmig 50-talstapet med grönsaksmotiv under. Men putsen sitter som berget och har en superyta och får vara kvar.

Efter-bild när dagens arbete med renoveringen var klar

Det tråkiga med den här dagens arbete är att det knappt syns någon skillnad fast vi har lagt ner 20 mantimmar på det. Ändå är det så viktigt för att det ska bli ett snyggt resultat. Imorgon kör vi igen, då blir det slipning och spackelvända nummer två. Hinner vi så pass långt kanske vi kommer till att måla taket. Mindre troligt men ändå inte omöjligt, är att även grundmåla väggarna. Men hellre göra de första punkterna ordentligt.

Nu ska jag stretcha min lekamen lite och sedan sova som en stock. Jag har stått upp i dryga tolv timmar med kroppsarbete. Det är mycket och ovant för en datornörd som jag. Nya tag imorrn!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Lennart 20 november, 2011 at 12:03

  Jäsingen anåda vilket jobb ni gör och har gjort! Det måste ju bara bli bra även om det är som du skriver – det syns inte så mycket. Men det viktiga är ju vetskapen om att grundarbetet är riktigt gjort.
  Jätteberöm till er båda och jag hoppas att jobbet idag blir lika bra!

  • Anna-Carin 20 november, 2011 at 20:43

   Tack tack. Vi får hoppas att det blir bra!

 • » Köksrenovering – del 4 20 november, 2011 at 20:07

  […] Men det är ju också det som gör att slutresultatet blir bra. Vi kom inte riktigt så långt som jag skrev om igår, tyvärr. Men vi kom en bra […]

 • Vendela 21 november, 2011 at 14:52

  Hejsan,
  vad spännande med ett nytt kök! Det skulle vara roligt om du vill visa upp ditt projekt på Byggla.se. Är du intresserad kan jag erbjuda en morot. Vi har även en golvtävling och badrumstävling som pågår just nu. Maila mig på vendelabyggla@gmail.com så berättar jag mer!
  /Vendela