Gott

Krämig och god potatisgratäng

14 januari, 2012
Krämig potatisgratäng med vitlök och muskot

De få gånger jag gör potatisgratäng vill jag att den ska vara krämig. Ni vet hur det är: man sitter på fin, stor middag och serveringspersonalen kommer in med potastigratäng i skålar. Alla tittar lite oroligt om den kommer att räcka till dem själva, är det verkligen tillräckligt? Just för att de brukar vara så krämiga och goda.

Precis en sån potatisgratäng kommer du nu att få recept på. Jag har nämligen ett litet specialknep (och nej, det är inte att koka potatisen i gräddmjölken innan ugnen).

Krämig potatisgratäng med muskot och vitlök

6-8 portioner, 225 grader

10 medelstora potatisar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde, alt hälften grädde hälften mjölk
1 förpackning färskost med vitlökssmak, typ creme bonjour
2 krm malen eller 1,5 krm färskriven muskot
2 krm grovt malen svartpeppar
1,5 tsk salt
2 dl riven ost att ha uppepå
smör till formen

Sätt på ugnen. Skala och skiva potatisen och löken fint. Smöra en ugnssäker form, häll på ungefär hälften av potatisen och löken blandat i formen. Häll grädden (alt gräddmjölken) i en skål, pressa i vitlöksklyftorna, häll i kryddorna och rör ordentligt (de sjunker till botten annars). Häll över hälften av blandningen jämnt i formen.

Klicka ut hälften i färskosten här och där över formen. Fyll på med resten av potatisen, löken och gräddblandningen. Klicka ut resten av färskosten. Täck med den rivna osten. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Blir osten för mörk, täck med folie.

Att använda färskost med smak som får smälta ned i gratängen är alltså mitt knep. Galet gott!

Krämig potatisgratäng med vitlök och muskot

PS. Den här gratängen fick med beröm godkänt vid preimärserveringen i tisdags.

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • » Att använda ett nytt kök » Carnebro 14 januari, 2012 at 18:47

    […] i tisdags, med trerätters för brorsan och svägerskan. En av rätterna var en riktigt smarrig potatisgratäng, precis sådär krämig och god som den ska vara. Med vitlök och muskot och självklart […]

  • Att hålla en namngivning och välkomstfest | Carnebro.se 20 mars, 2014 at 10:46

    […] med min mammas smarriga fisksås och kokta ärtor, tjälknöl med syltlök och inlagd rödlök och potatisgratäng. Till efterrätt blev det kladdkaka med citron, lättvispad grädde och halloncoulis. Halloncoulis […]