Krämig potatisgratäng med vitlök och muskot
Gott

Krämig och god potatisgratäng

De få gånger jag gör potatisgratäng vill jag att den ska vara krämig. Ni vet hur det är: man sitter på fin, stor middag och serveringspersonalen kommer in med potastigratäng i skålar. Alla tittar lite oroligt om den kommer att räcka till dem själva, är det verkligen tillräckligt? Just för att de brukar vara så krämiga och goda.

Precis en sån potatisgratäng kommer du nu att få recept på. Jag har nämligen ett litet specialknep (och nej, det är inte att koka potatisen i gräddmjölken innan ugnen).

Krämig potatisgratäng med muskot och vitlök

6-8 portioner, 225 grader

10 medelstora potatisar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde, alt hälften grädde hälften mjölk
1 förpackning färskost med vitlökssmak, typ creme bonjour
2 krm malen eller 1,5 krm färskriven muskot
2 krm grovt malen svartpeppar
1,5 tsk salt
2 dl riven ost att ha uppepå
smör till formen

Sätt på ugnen. Skala och skiva potatisen och löken fint. Smöra en ugnssäker form, häll på ungefär hälften av potatisen och löken blandat i formen. Häll grädden (alt gräddmjölken) i en skål, pressa i vitlöksklyftorna, häll i kryddorna och rör ordentligt (de sjunker till botten annars). Häll över hälften av blandningen jämnt i formen.

Klicka ut hälften i färskosten här och där över formen. Fyll på med resten av potatisen, löken och gräddblandningen. Klicka ut resten av färskosten. Täck med den rivna osten. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Blir osten för mörk, täck med folie.

Att använda färskost med smak som får smälta ned i gratängen är alltså mitt knep. Galet gott!

Krämig potatisgratäng med vitlök och muskot

PS. Den här gratängen fick med beröm godkänt vid preimärserveringen i tisdags.

 

Gillar katter och hundar, drömmer om hus på landet med trädgård och natur, passerat 30-strecket. Gillar loppisar, resor, min familj, vackra saker, webben och mitt jobb. Bloggar om det som intresserar mig (och om mig). Skriver en del om hur det är att vara jag, ur aspekten typ-1 diabetiker.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.