Gott

Los godaste scones

9 december, 2013
Baka scones till brunchen!

Igår körde vi knytisbrunch hemma hos mig, Lorraine, Sanna, Susanna, Jenny och jag. Och så lilla V förstås, men han håller sig än så länge bara till ersättning och ingen brunchmat. Det är en riktigt bra grej att ha knytisbrunch hemma: man hjälps åt att laga allas favoriter, avslappnat häng hemma, ingen stress på att en ny sittning kommer en viss tid. Och så allt prat förstås!

På vårt brunchbord igår fanns äggröra och bacon, grönsaker, croissanter, fruktsallad med lättvipsad grädde, smoothie, två sorters juice, ost, marmelad, charkuterier, kaffe, nougat-te (så gott!), pepparkakor och grönmögelost andra advent till ära, och så det jag bett Lo om att göra, scones. Hon har ett specialknep som gör att de blir så himmelskt goda, och jag har fått receptet att dela med mig av. Bakar du kan du nog lika gärna göra dubbel sats, så gott är det.

brunchknytis

Los smarriga scones

8 st små scones eller 2 kakor, 250 grader, 10 minuter

Ingredienser
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
1,5 dl mjölk eller filmjölk
0,5-1 dl råsocker (som är specialknepet)

Gör så här
Sätt på ugnen. Banda de torra ingredienserna i en bunke. Använd maskin, en gaffel eller fingrarna till att finfördela smöret i blandningen, det ska bli en grynig massa. Häll sedan på mjölken/filmjölken och arbeta snabbt ihop degen.

Sconesen gräddas med fördel på bakplåtspapper. Traditionellt delar man degen i två delar, gör en rund bulle av vardera delen och plattar sedan ut varje bulle till en rund kaka (mjöla handen så att degen inte fastnar). Sedan gör man ett kors med en mjölad kniv i degen, tvärs över hela kakan men inte helt igenom, man skårar den. När de är färdiggräddade bryter man sconeskakan där den är skårad, och skär sedan genom biten på mitten när den ska ätas. Men du kan göra bullarna precis som du vill. Lägg ut dem på en bakplåt och grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter.

Scones ska ätas nygräddade! Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna lite. På med smör och ost och marmelad medan de är ljumna och sedan är det bara att njuta! En riktig söndagsgoding.

brunchknytis andra advent

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa