Preggo & barn

Magen v 23

8 april, 2013
Magen v 23

Nu var det ju två veckor sedan sist, så det är väl dags för en liten magshot. V 22+6, med andra ord 22 fullgångna veckor plus 6 dagar, eller i vecka 23 som man också säger. Ni vet ju redan att det där är lite krångligt. Nu är bilden tagen i lördags, så dagens datum är jag i vecka 24 (23+1).

Tycker inte själv att magen har växt så mycket, men så har jag ju haft bihåleinflammationen från helvetet och dras fortfarande med hostan från samma ställe. Jag har med andra ord varit i sjukdomsdimma den senaste veckan, och inte haft någon aptit alls. Magens ökning kanske är mindre stor av den anledningen också? ;)

preggo-v21-v23

Det här med bihåleinflammation förresten. När man är så svullen i näsan som jag är, blir det mycket lättare bihåleinflammation vid en förkylning. Och eftersom jag inte kan använda avsvällande  kortisonspray pga insulinresistens, och inget annat smärtstillande än paracetamol pga njurarna (+graviditet) blir det väldigt tufft att ha så ont i ansiktet. Jag satt på Cityakuten i fem timmar för att få hjälp, efter att diabetesläkarna rekommenderat kontakt med vårdcentral. Min egen vårdcentral hade inga tider, tyvärr. Trots att sänkan var okej, fick jag antibiotika just för att jag inte kan använda något annat som hjälper.

Nu, fem dagar senare, har den börjat hjälpa. Men det var längesedan jag var så under isen av en förkylning och bihåleinflammation som den här gången. Slemlösande för hostan går över till bäbisen, men Cocillana fungerar och det hade jag hemma i kylskåpet så det har jag tagit minsta dosen av till natten för att kunna somna. Plus en låg dos alvedon. Och som vanligt, ingen nässpray.

Bäbisen har tack och lov sparkat lite varje dag, men varit lugnare än förut. Det kan ju också vara så mellan vecka 20 och 24 att den inte känns av varje dag, men när jag själv mår dåligt funderar jag ju lite extra på hur den mår därinne. Mitt blodtryck har också hållt sig på det för mig ovanligt låga 100/55-110/70. Om det är bra eller inte får läkarna avgöra.

Träningsvärken från hostan sitter helt och hållet i sidorna av magen, nedanför revbensågarna. Så har det ju inte riktigt varit förr, och jag utgår från att det är bebismagen som ställer till det. :)

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 20 april, 2013 at 22:41

  […] april: Magen v 23 | […]

 • Annika 7 maj, 2013 at 14:13

  På tal om förkylning och nästäppa. Du kanske redan har testat, men jag tipsar ändå om du skulle bli förkyld igen.
  Jag överdoserade nässpray (Otrivin) ett tag och fick jätteproblem med slemhinnorna i näsan. Sen övergick jag till kortisonspray när det var allergisäsong och slemhinnorna fick läka lite. När hösten sen kom var jag rädd att få samma besvär igen så jag letade alternativ.
  Numera tar jag Renässans Plus när jag är täppt. Den sväller av lite pga att saltlösningen är hyperton och alltså suger åt sig mer vätska. Sen snyter man ut en massa efter några minuter. Kan upprepas vid behov, dvs ingen större risk att överdosera.
  Jag köpte också en nässköljare som jag använder när det är extra jobbigt (har också en tendens att få bihålebesvär när jag blir täppt): fyller med saltlösning som ”trycks” in i ena näsborren och rinner ut genom andra. Går på en minut eller två, max. Med sig tar den sånt slem och snor som saltlösningssprayen inte når. Ibland får man göra flera sköljningar för att det ska bli helt renspolat – men vänta 5-10 minuter mellan, för det lossnar efterhand också. Tyckte det var lite läskigt första gången, men känslan av frihet sen är så fantastisk så jag gör det även under pollensäsong för att skölja rent efter några veckors allergi.
  Både Renässans Plus och nässkölj finns på apoteket.

  • Anna-Carin 7 maj, 2013 at 17:31

   Tack för tips Annika! Sedan jag var hos ÖHN-specialisten i januari har jag gjort exakt så, varje dag, med samma deprimerande resultat. Förutom att just nässköljningarna har framkallat många näsblod, även om de kommit oprovocerat också. Fick alltså bihåleinflammation trots det – och det bidrog till att jag fick antibiotika. Fanns liksom inte mer att göra.

   Det är också för att det inte hjälper som jag nu har fått etsa ett av blodkärlen som blöder ofta. Sen ska jag ändå fortsätta med saltlösning (kör en nu med aloe vera), men det räcker med spray och behöver inte vara hemkokt 5 dl i varje näsborre varje dag, samt näsolja.