Fysik Personligt

Magexperiment – tipsa mig om recept!

15 augusti, 2011
Jag ska testa att bara äta smoothies och soppor i 14 dagar för min gastropares.

Jag ska testa att bara äta smoothies och soppor i 14 dagar för min gastropares.Den som har läst här ett tag vet att jag har gastropares. Det är lite jobbigt då och då och kräver en del anpassningar av maten. Nu på senare tid har jag märkt av att magen inte är helt okej, även om det inte är så uppenbart som när jag har riktiga skov. Det var länge sen jag hade såna skov, förmodligen för att jag undviker det som gör mig dålig.

De senaste veckorna har det varit påtagligt att något inte stämmer riktigt i kroppen, har mer psoriasis än någonsin förr också. Matsmältningen är långsam, och jag tror faktiskt att det påverkar hur jag tar upp de tabletter jag äter varje dag. Märker av en sämre effekt. Tillsammans blir det en negativ spiral. Har lite järn- och jodbrist också.

Så efter ett tags funderande har jag bestämt mig för att prova en sak. Att bara äta flytande i 14 dagar och låta magen vila lite. Men det handlar inte om att fasta eller äta bantningspulver (som jag för övrigt provat men som gav rejält högt blodsocker. Och mycket insulin binder fett så snacka om moment 22).

Jag tänker mig mera smoothies med allsköns nyttigheter och slätpureade grönsakssoppor. Förmodligen med kokt ägg som komplement eftersom jag inte kan äta linser/bönor och kommer att behöva protein (lättsmält). Det vore intressant att se om det gör någon skillnad och har någon effekt alls.

Tipsa mig om din bästa soppa och smoothie!

Nu behöver jag inspiration: tipsa mig om din bästa soppa eller smoothie! Jag vill gärna ha recept på goda smoothies, de får mer än gärna innehålla frukt och bär, men ingen honung/socker/glass eller annat sött. Har du recept på smoothies med bladgrönt i blir jag riktigt glad, för det vill jag gärna prova!

Grönsakssoppor i alla dess former, morot, borstj, ängamat, potatis, broccoli. Kanske även fisksoppa om den passar att mixa? Hummerfond funkar ju. Helst inte lök som är rätt svårsmält, och inte lins- eller böngrytor. Även i puread form är det alldeles för mycket fibrer för att det ska bli vilsamt för magen. Skriv eller länka till din favorit i kommentarerna.

Har du något annat tips på flytande/puread mat som samtidigt är mättande? Till mellanmål kommer jag att äta barnmatspuré, den som är ekologisk och gjord på frukt och bär. Det har jag fått rekommenderat av dietist, så det blir bra. Jag vill inte köra 14 dagar särnär från sjukvården, vill att det fortfarande ska kännas som mat.

Vi pratar 14 dagars smoothies och soppor så jag behöver verkligen tips! Självklart bloggar jag om det sen, och då får du som allra minst länkkärlek tillbaka. Hjälp mig!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Sanna 15 augusti, 2011 at 22:31

    Jag gillar ju Keldas soppor som bara den (den toscanska tomatsoppan är wunderbar, men behöver nog mixas en vända först – brukar även ha i köttfärs, men kanske inte funkar för dig här). Spenatsoppa är fantastiskt gott, men har aldrig gjort någon själv (då skulle den troligtvis inte vara fantastiskt god).

    • Anna-Carin 16 augusti, 2011 at 08:18

      Tack Sanna, Kelda är ju bra som matlåda!

  • Evelina 15 augusti, 2011 at 22:43

    Den här är inte speciellt matig, men jag älskar dem iaf. Kan kanske funka som mellanmål?

    1 banan
    Halv melon (gärna galiamelon) eller rejält med jordgubbar (eller båda?)
    Ca 2,5dl vatten (ta mindre om du vill ha den tjockare)
    Ett par matskedar linfrö (kan du äta linfrö? funkar såklart utan, men blir extra nyttigt).

    Mixa frukten, häll i vatten och linfrö, mixa lite mer. Drick!

    • Anna-Carin 16 augusti, 2011 at 08:19

      Tack Evelina! Linfrön är svårt, men kanske linfröolja?

  • Anna 16 augusti, 2011 at 08:01

    Bara en liten fråga först så ska jag tänka ut ett par tips sen, vi äter en del soppa (hemkokt såklart) hemma hos mig.
    Men att purea allt är väl eg sämre ur blodsockrets synvinkel? Jag menar att det höjer väl blodsockret rätt snabbt?

    Jag har aldrig hört detta gastropares förr och ska läsa på lite på din sida, men det låter som två sjukdomar rätt svåra att få ihop. Tufft! Och ser fram emot att höra om ditt ”experiment” om 2 veckor, om det hjälper dig att få ordning på magen.

    enannananna på twitter, hittade hit via Brandoholics RT

    • Anna-Carin 16 augusti, 2011 at 08:16

      Anna: generellt har du rätt i att lättsmält mat, som t ex potatismos, ger en rejäl blodsockerhöjning. Har man gastropares måste det lättsmälta gå före blodsockerhöjningen. Eftersom magsäckstömningen är fördröjd blir det inte riktigt samma topp – och det är viktigare att näringen kommer ut i tarmen än ligger kvar i magsäcken.

      Det är lite komplext att förklara, och ja, det är svårt att få ihop. De påverkar varandra mycket. Jag tar till exempel insulin efter en måltid, istället för innan eller precis före, för att bättre möta när näringen kommer ut i tolvfingertarmen. Det är vanligt med känningar inpå en måltid annars. Tar gärna emot sopprecept!

  • Frida 16 augusti, 2011 at 08:16

    Hej babe!

    Här kommer mitt godaste recept på linssoppa för 4 pers

    2 msk olja
    2 st gul lökar
    3 dl röda linser
    1 msk curry
    4 st morötter
    2 tärningar grönsaksbuljong
    1,7 l vatten
    salt
    peppar
    1 st lagerblad

    Tillagning
    1. Skala och strimla morötterna fint. Skala, finhacka och fräs lök och strimlade
    morötter tillsammans med curry i oljan.
    2. Skölj linserna och tillsätt dem i koket.
    3. Häll på vatten, buljong och lagerblad, koka i ca 10 minuter eller tills linserna är
    mjuka.
    4. Smaka av med salt och peppar.

    • Anna-Carin 16 augusti, 2011 at 08:17

      Tack Frida! Jag kan ju tyvärr inte linssoppa eller bönor, men kanske någon annan som vill göra receptet? :)

  • Frida 16 augusti, 2011 at 08:23

    Hej igen babe!

    Nu kommer ett supermumsigt recept på en lite hetare soppa som är gudomligt god såhär på hösten :-)

    Karibisk soppa

    Du behöver:
    1 l hönsbuljong
    300 gram morötter, skuret i småbitar
    60 gram röda linser
    2 dl kokosmjölk
    260 gram grillad kyckling i bitar alt stekt kycklingfilé
    100 gram kräftstjärtar eller räkor
    2 dl ananasjuice
    200 gram galiamelon i bitar
    1,5 tsk röd currypasta
    salt
    vitpeppar

    Såhär gör du:
    1.Koka upp buljongen tillsammans med morötter och linser.
    2.Häll i kokosmjölken, ananasjuicen och den röda curryn.
    3.Smaka av med salt och peppar.
    4.Låt koka i ca 20 min.
    5.Mixa soppan slät.
    6.Häll tillbaka i grytan och lägg i kyckling, värm i någon minut.
    7.Servera i skålar, lägg i melonbitarna

  • frida 16 augusti, 2011 at 08:27

    Jag skickar vidare detta till min matbloggande vän Tina, hon har säkert massa tips. Hon är dessutom utbildad dietist. Kolla även in hennes blogg: pickipicki.se där kan du säkert hitta några roliga recept! Lycka till!

  • Anna 16 augusti, 2011 at 08:30

    Aaah, då är jag med. Bra att parera med insulin efter, ser ju dessutom att du har pump, kanske underlättar i den här situationen.
    Min yngsta son har också diabetes typ 1 och vi har levt med det i 5 år nu, lite därför jag reagerade. :)
    Återkommer med ett par grönsakssoppor strax.

  • Anna 16 augusti, 2011 at 08:40

    Avocadosoppa, kall eller varm, vilket som passar.

    4 dl vatten
    1 msk grönsaksfond
    2 stora eller 3 små avocador
    0,25 dl pressad citron
    1 dl crème fraiche
    salt

    Dela och gröp ur avokadon. Mixa tillsammans med citronsaft, crème fraiche, vatten och fond. Smaka av med salt och ev mer citron. Servera med en klick crème fraiche och skivad avokado.

    Du kan inte äta linser och bönor, hur är det med ärtor, för denna soppa kan göras likadan med gröna ärtor, bara tinade från frysen.
    Eller broccoli funkar också, men då skulle jag ha en skvätt buljong till.

    Har du dåligt med inspiration eller bara bråttom någon dag måste det ju funka ypperligt att ta en grönsaksjuice/tomatjuice i grunden, värma och späda med lite buljong och äta.
    Eller om du har lite mer tid, koka med en palsternacka/morot i små bitar och mixa ihop.

  • Sandra 16 augusti, 2011 at 08:48

    Blåbär får alltid min mage i balans!
    Kombinera med tranbär och du får en utrensande effekt.

    2 dl yoghurt
    någon näve (eller mer) blåbär
    1 msk torkade tranbär
    1 tsk psylliumfröskal

  • Maria 16 augusti, 2011 at 09:30

    Såg din efterlysning på Twitter! Min bloggkollega Elin har bloggat en del olika smoothies, bl.a. en med avocado, kika här. När det gäller soppor finns det en del också i bloggen, min favorit är den här potatissoppan med citron och timjan (funkar fint att mixa). Hoppas du hittar något du gillar och att experimentet faller väl ut!

  • tina 19 augusti, 2011 at 09:05

    Hej Anna-Carin!

    Fraidi-Frida utmanade mig i jakten på bra recept. Här kommer ett gäng recept på goda soppor och smoothies:

    Mangosmoothie är vår favorit just nu (tjockyoghurt, banan, färsk eller fryst mango och så smaksätter vi med lite grovstött kardemumma för att det blir så ljuvligt gott). Vill man göra smoothien mer energirik, blir den alldeles särskilt len av en msk kokosolja (vi använder Kung Markattas, det är toppen).

    Annars är det såhär års en hel del sommarbär som åker ner i smoothien tillsammans med banan och yoghurt. Såg att du efterlyste grönt i smoothien, både bladspenat (färsk och fryst) går att stoppa ner i mixern tillsammans med resten av smoothieingredienserna, likaså avokado (som blir ett finfint tillskott av extra energi och bra fett).

    Apropå avokado så är soppa på avokado både hälsomsamt och gott: http://www.pickipicki.se/2011/02/copy-paste-kall-avokadosoppa/

    Morotssoppa med fetaost är mina favorit av släta soppor, löken kan man hoppa över: http://www.pickipicki.se/2008/08/morotssoppa-med-smak-av-fetaost/

    Nu när det vankas nypontider så måste jag få smyga in ett tips på hemgjord nyponsoppa, finns inget godare: http://www.pickipicki.se/2010/09/de-ar-har-nu-nyponen/ Istället för att söta med socker kan man använda pressad saft från apelsin.

    Lycka till med magen!

  • Annika 31 augusti, 2011 at 18:13

    Hej!

    Lite försent, men kanske till en annan gång, kan jag tipsa om ”äggmjölk” som låter äckligare än det är. Mättande och ganska enkelt. Kan ätas (drickas) både kall och varm.

    2 äggulor (eller hela ägg, det är en smaksak – jag gillar utan vitorna bättre)
    2 dl kokande vatten
    50 g smör eller annat fett (cocosolja, som är fast i rumstemperatur är t.ex. gott)
    ev smaksättning: vaniljpulver, kanel, kardemumma, ingefära.
    Mixerstav och mixerbägare

    Smält fettet i en kastrull. Lägg äggen i en mixerbägare tillsammans med ev smaksättning. När fettet har smält, häll på det kokande vattnet. Kör igång mixerstaven i äggen, häll på vatten/fett medan mixerknivarna går. Klart på några sekunder. Kör lite till för att vara säker på att allt blandas.

    Man kan dricka den så här, ljummen, och då kan man ha i en shot espresso när det är klart, eller kanske lite kakao vid mixningen. Har även fått tips om att mixa ihop det med bär som en smoothie när ”mjölken” svalnat, men aldrig testat själv.

    Jag blir i alla fall väldigt mätt på en sån här shake, och står mig gott från frukost till lunch på den. Min har 1 tsk vaniljpulver, lite kanel och en shot espresso i.

    Man kan också låta den kallna och ha i kylen, för att använda som mjölk i kaffet. Den kan skikta sig, men det är bara att röra om lite då.

    Fisksoppa går förövrigt jättebra att mixa, men den blir ofta lite grötig om har rotsaker i den. Sila och/eller späd med mer buljong/grädde isåfall.