Gott

Mocka-cupcakes

10 mars, 2013
Mocka-cupcakes, en klassiker i nyt tappning

Dags för den andra cupcakes-varianten vi bjöd på när mamma hade öppet hus. En riktig klassiker, fast nu i ny cupcakesform: mockarutan! Som de senaste åren fått det märkliga namnet kärleksmums, trots att mockaruta är ett mycket bättre och tydligt namn.

”Mocka” kommer just av att man har kaffe i glasyren, Mocka var hamnen vid Röda havskusten som kaffebönorna skeppades ifrån, och mocka-kaffe är kaffe blandat med choklad. Kanske serverat i mocka-koppar?

Mocka-cupcakes

Ca 30 st i minivarianten, 175 grader

125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao

Vispa smör och socker poröst, så att det är nästan vitt. Rör ned äggen, och blanda sedan i resten av ingredienserna. Klicka ut smeten i små muffinsformar, det kan vara klokt att använda dubbla formar om du använder papper, så håller de formen bättre. Grädda 20-30 minuter, håll uppsikt de sista 10 minutrarna av gräddningen. Låt svalna ordentligt innan du applicerar frostingen.

Frosting

Gillar du kaffesmaken, kan du ta i 1 msk kaffe till

3,5-4 dl florsocker
60 gram smält smör
5 msk kallt kaffe
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnering: kokosflingor

Blanda alla ingredienser utom florsockret (och kokosen, den har du på ovanpå frostingen). Det kan vara smart att sikta både kakao och florsocker genom en hushållssil ner i bunken om de har klumpat sig i paketen. På det sättet får du inte med svårlösliga klumpar i frostingen. Du häller helt enkelt ner kakaon i en hushållsil med finmaskigt metallnät och skakar på silen. Släng klumparna som blir kvar.

Blanda i florsockret pö om pö så du kan stoppa när du tycker att frostingen är lagom tjock och krämig. Har du i extra kaffe behöver du mer florsocker. Använd en sprits för att få snits på frostingen när det är dags att applicera den på cupcakesen.

Sätt på spritstyllen (munstycket) på spritspåsen, vik ner kanten på påsen en bra bit och fyll på med frosting med en slickepott. Vik upp kanten och snurra ihop toppen, så att frostingen pressas ner mot tyllen. Sedan snurrar och vrider du hela spritsen med ett lätt tryck när du spritsar ut lagom mängd frosting på varje cupcake. Garnera med kokos. Ät och njut!

Mocka-cupcakes, en klassiker i nyt tappning

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 11 mars, 2013 at 09:43

  […] mars: Mocka-cupcakes | […]

 • Tove 15 oktober, 2013 at 06:53

  Hej! Äter du socker trots att du har diabetes? Hur tänker du kring det?

  • Anna-Carin 15 oktober, 2013 at 20:24

   Jag har diabetes typ 1, till skillnad från typ 2 (googla om du inte vet skillnaden på sjukdomarna och behandlingen :)) och kan ta mer insulin så att jag täcker blodsockerhöjningen. När jag ligger för lågt i blodsocker måste jag äta socker. Socker är med andra ord inget problem, men jag väljer tillfällen att äta det.