Odling

Odlarplaner 2023

1 januari, 2023
Fröpåsar i en metallburk

Som vanligt kommer ju odlarlusten tillbaka efter jul och innan nyår. Och jag har till och med redan beställt alla nya fröpåsar! Började med att inventera det som finns kvar sen tidigare säsonger, och kompletterade.

Säsongen 2022 blev sådär. Helt enkelt för att det var så mycket byggjobb i stugan att vi inte kunde bo där, och därmed mindre vattning och fokus på odlandet. Sen fick jag covid och var däckad i nästan tre veckor i årsskiftet juli-augusti, och det gjorde exakt inget bättre.

Nya tag och förhoppningsvis bättre säsong

Nåja, nya tag. För 2023 är fokus gödsling och vattning. Är sugen på att hitta en bra dränkbar pump att koppla till slang, och köra ner i mina regntunnor. Det är en bra bit mellan dem och landet, och visst blir man stark av att bära vattenkannor men särskilt effektivt är det ju inte.

Fler land

I år har landen som varit täcka varit det i två år, så min tanke är att ägna april åt att täcka av dem, bygga sarg och gångar och preppa för odling i dem. Därför är det lite mer odling än tidigare. Jag kommer också att flytta pallkragarna till en ny plats, flytta jordgubbarna dit och bygga burar med hönsnät över. Så kanske det blir jag och inte rådjuren som får njuta av plantorna.

Ätbart

Baljväxter

Normalt sett brukar jag så dessa på friland när jorden rett sig/är varm nog. Men inte bara äter sniglarna upp grodderna, även fåglarna är ena jäklar på att gräva upp fröna och äta grodderna. Så i år blir det frösådder hemma tyvärr för att ge dem ett försprång och faktiskt få skörd.

Gurka, squash och pumpa

  • Pajpumpa Evergold och ett frö kvar till Baby bear. Det här är klassiska halloweenpumpor och det är så roligt att karva sina egna!
  • Myskpumpa Waltham butternut och Hawk F1
  • Frilandsgurka Rhensk druv, första gången med Västeråsgurka. Målet är några burkar med smörgåsgurka till vintern.
  • Ett frö squash Baccara, några fler till courgette Black beauty (men båda kan vara för gamla för att gro) så jag har kompletterat med squash Di nizza

Rotfrukter och lök

Kål och selleri

Kålsorterna odlas under kålnät, det funkade bra förra året faktiskt. Måste vara noggrann med snigelpellets bara.

Sallat

Tomat

Har fröer kvar till en sort, som var god förra året, Gardeners delight. Kommer dessutom att odla i kruka i år. Den är dock högväxande, så vi får se hur det blir. Kanske bättra att byta fröer med nån som har låga?

Örter

Gröngödsling

Ska sås efter skörd eller i eventuella bäddar som inte blir odlade. För att sen myllas ner och ge bra näring och struktur i jorden.

  • Tagetes ground control
  • Honungsfaecelia
  • Blodklöver

I landen finns sedan tidigare rabarber, krusbär, salvia, åbrodd, gräslök och dragon. De är såklart kvar. Funderar på att komplettera bärdelen med svarta vinbär, eventuellt björnbär och trädgårdsblåbär. Men har inte bestämt mig än.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa