Stugan

Perennrabatt vid gaveln

17 oktober, 2022
Vit ros mmot grönt bladverk

Tänkte vara lite förutseende och faktiskt skriva ner vilka blommor som numera finns i den ganska stora perennrabatten vid gaveln på stugan. Ifall att jag någon gång vill komplettera eller bara minnas.

Själva rabatten ligger både i sol och vandrande skugga. Den är dessutom i en slänt, där vi byggt som ett stöd i plankform mot gången vid gaveln. I änden mot framsidan löper en böjd rabattkant, i änden mot baksidan har jag inte riktigt kommit fram till vad jag ska ha. Utmaningen där är att det växer både snöbärsbuskar och vintergröna där, båda omöjliga att bli av med och spridningsbenägna. Vet inte riktigt hur jag ska hantera det. Kanske någon slags rotspärr mot snöbären – om det ens kommer att hjälpa? Först måste vi i alla fall gräva upp fler rotskott och gräva lite till mot baksidan för att stötta upp slänten, så det får vara lite oklart ett tag till.

Ett träd om än litet

Längst bort från gaveln, upp mot skogsdungen växer ett litet rönnträd. Det klipper jag för att forma och hålla nere, och det har tidigare ägare också gjort. Nästa år ska det få växa fritt dock. Bortanför rönnen har jag så småningom tänkt göra en liten sittplats. Klippa ur mer av buskarna och ta ner den sibiriska ärtbusken (caragana arborescens) som blivit till ett träd, och hoppas att den skjuter nya lite mer formbara skott. Den får mjöldagg varje år och är verkligen ingen fager syn. Det är kvällssol där och man sitter lite skymd från vägen på ett håll. Kan ju bli mysigt? Särskilt med utsikten över perennrabatten så småningom.

Runt rönnen har jag satt en trädring i silvrig metall, lagt tidningspapper under och fyller på med ostronskal över. Det kommer att ta en tid att fylla upp med ostronskal, men skam den som ger sig. De bleknar och blir vackert vita med tiden. Runt trädringen planterade jag daggkåpor. Tror det är blandat höga och låga, eftersom det är sådana jag räddat från olika delar av tomten. Så jag vet inte exakta sorter, men daggkåpor är det.

Hostor eller funkior

Till höger om rönnen, om man tittar uppifrån, har jag planterat två sorters hostor/funkior som jag fått av andra kolonister. En enfärgad och en tvåfärgad, vet inte sorter. Jag delade dem i fler plantor, så de pryder kanten och går en bit nedåt i rabatten.

Utanför dem har jag flyttat lammöron, sorten som får blomspiror, och jag ska flytta ännu mer dit så småningom. Lammöronen kommer ursprungligen från min mammas trädgård. De brukar bilda en ganska bra matta som kanske kan ge vintergrönan en match. Innanför hostorna är det än så länge ett tomrum, som jag funderar på vad jag ska fylla med.

Kantväxter

Längs med träkanten har jag flyttat och delat blodnävan som jag tror är ’max frei’ som funnits både i den här rabatten och på andra ställen på tomten. Den finns också kvar på andra ställen. Det är en av få nävor jag kan gilla lite, för att den inte blir så blaffig och ser ut som kommunrabatt. Den har lite mörkgrönare småflikiga blad och bildar en låg kudde med starkrosa blommor med en dragning åt lila. Tänker att det blir fint att hålla mot kanten. Dessutom är den som alla nävor väldigt tålig.

Längs med sargen upp mot rönnen har jag däremot planterat kantnepeta, sorten ’purrsian blue’. Namnet antyder ju att just den kattmyntan är mumma för katter så vi får väl se vad Sven och hans kompisar kommer att säga. Planen är att ta sticklingar under nästa år och fortsätta en bit upp till, där sargen istället kantas av självförökade praktveronika i klarblått, osäker på sortnamn, och digitalisplantor, förmodligen rosa. De blommar nog nästa år pga år två, originalet kommer från mammas trädgård.

Rosor!

Två Austinrosor av olika sorter och en Kordesros men alla i vitt har jag planterat här. Tyvärr har rådjuren ätit upp varenda blomknopp så jag har inte sett dem blomma än, men nu har jag klätt in dem i kycklingnät till nästa säsong när jag kan vara mer aktiv med trico garden. Förutom att jag röjt undan så att rådjuren inte har ett perfekt sovställe alldeles intill ”restaurangen”. Sorterna är:

Och döm om min förvåning när jag skymtade en liten vit skålformad ros, som inte tycks höra till någon av de planterade! Blir spännande att se vad som händer med den nästa år.

Pioner

Det växte redan tre pioner här, en som jag sett blomma, en som jag sett något stackars blad från sticka upp i den numera borttagna enorma nyponbusken och en vars blad jag upptäckte när jag rensade. Dessa är självklart kvar och jag är nyfiken på om de två mer anonyma kommer att blomma och i så fall i vilken färg? Den som har blommat var ljusrosa, dubbel.

Jag har flyttat hit en till pion som jag hade med mig från kolonilotten som är dubbel cerise. Sen planterade jag i våras en jag köpte barrotad som ska vara mer korallfärgad/aprikos med en öppen rosform, ’coral charm’, men den har inte blommat än. Och så grävde jag upp och delade herrgårdspionen som var det enda som överlevt i kirskålshavet och tacksamt blommade efter flytten därifrån. Vid den flytten delade jag med mig till en kompis, och hos henne blommade den redan första sommaren. Herrgårdspionen har dilliga blad och mörkröda enkla blommor.

Blålila toner

Förutom den redan nämnda kantnepetan och praktveronikan, växer här stormhatt, som jag kommer att fylla på med två plantor till från andra ställen på tomten. Jag har också kompletterat stäppsalvian jag dragit upp från frö med fler plantor av sorten ’Caradonna’. Även mina både inköpta, sticklingförökade och självsådda lavendel har fått flytta hit till den soligare kanten. Svårt att säga om det är ’munstead’ eller ’hidcote’, men härdig i den här zonen i alla fall.

Gott och blandat i grönt, rosa, vitt och blått

Jag har kompletterat den befintliga gulltöreln med ytterligare två plantor, utan sortnamn. Även en röd solhatt ’Alba’ som har vit färg och som jag drivit upp från frö fick flytta hit, tillsammans med en solhattsplanta i blandade färger som jag fick när jag slutade på ett jobb. Den har ännu inte blommat, troligen för att jag grävt ner den med kruka och allt eftersom jag inte visste var den skulle stå.

Det finns akleja redan i rabatten, både blå, rosa och vit. De har jag inte rensat bort utan de får fortsätta fröa av sig. Efter vårens blomning kommer även en rosa löjtnantshjärtsplanta få flytta hit, men den har redan vissnat ner så jag vet inte var rotklumpen är.

Jag har också flyttat hit prästkrage och rosenkrage (tror att det är ’Duro’, men är inte säker) som jag drivit upp från frö och flyttat fr¨ån min gamla kolonilott, förhoppningsvis tar de sig efter även denna flytt. Som tidigare nämnt har jag flyttat hit många fröplantor av digitalis, troligen rosa, och kompletterat med en köpt planta av sorten ’Pam’s choiche’ som är vit med purpurfärgat mönster. Den ska enligt beskrivningen villigt fröa av sig, så det håller vi tummarna för!

Skuggväxter

Strax nedanför daggkåpan vid rönnen är det ett mer skuggigt läge, och dit kommer jag att flytta en astilbe som blommar i vitt och som jag inte minns namnet på. Här har jag också planterat en vitblommig lite sirlig blanknäva ’Silverwood’ med förhoppning att så småningom kunna dela i fler plantor. Den ska trivas i skuggan.

Vårlök

Vad vore väl en rabatt utan vårlök? Inget. Resten av blomning sker från maj till september så jag behöver ju se till att det finns något för bin och pollinerare före det. Det finns några lökar i jorden redan, bland annat snödroppe, men jag har kompletterat med:

  • Turkisk snödroppe, Galanthus elwesii
  • Hybridbägarkrokus ’Cream Beauty’
  • Rosa syrentulpan ’Lilac Wonder’, tulipa bakeri
  • Vit dvärgtulpan, Tulipa turkestanica
  • Violtulpan ’Persian Pearl’, Tulipa humilis
  • Pingstlilja ’Recurvus’, Narcissus poeticus
  • Stjärnnarciss ’Segovia’, Narcissus x incomparabilis
  • Kungsängslilja Mix, Fritillaria meleagris

Lite sugen på att komplettera vårlöken med blå förgätmigej för att det är så vackert. Och rosa och vit pärlhyacint. Och att köpa mer rosor, kanske brudslöja som vävarväxt? Men försöker hålla mig i skinnet och se hur det här blir först.

Det roliga med hela rabatten är att det är ganska få nya inköp. Det är några få plantor, som inhandlades på höstrea på 50 %, och vårlöken som jag avvaktade med in i det längsta så den hann gå ner på 30 % och där jag jämförde många säljare. Resten är plantor som finns, som jag fått, som jag delat, som jag drivit upp förut. Ska bli så spännande att se hur det blir nästa säsong!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa