Gott

Punschpralin-cupcakes och kladdkakecupcakes med vaniljfrosting

28 oktober, 2012
Punschpralin-cupcakes

Igår hade jag drinkfest för tredje året, och hade liksom tidigare år fixat lite gott som svampsoppa, hemmagjorda krutonger, ostbricka, grönsaker och såklart bakat. Två sorters mini-cupcakes, som förra året. Men i år höftade jag lite och hittade på två egna kombinationer vars bas är kladdkaka.

Kladdkakecupcakes med vaniljfrosting och jordgubbsströssel och kladdkakecupcakes med punchfrosting och pralinströssel. Goda som synden båda två, men inte så vackra som andra cupcakes kan vara. Mycket för att kladdkakebotten som sig brukar spricker rätt så fult. Skulle jag göra dem igen skulle jag satsa på att göra 1,5 sats frosting så att man kan täcka ytan lite snyggare.

Punschpralin-cupcakes

Kladdkakebotten till cupcakes

Cirka 30 stycken, 200 grader. Små cupcakesformar, brukar finnas i mataffärer

Ingredienser
100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt

 1. Smält smöret i en kastrull. Sätt på ugnen, och ställ ut formarna på en plåt. Om du vet att du brukar kladda, lägg bakplåtspapper under formarna så slipper du diska plåten.
 2. Knäck äggen i en skål.
 3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ned i äggen med en slev eller i en matberederare med stark motor. Jag använde elvispen men den dog av att det blev för tungt.
 4. Blanda i smöret och rör ordentligt så smeten blir slät. Det blir en ganska tjock och kompakt smet.
 5. Häll upp i formarna till hälften/två tredjedelar. Grädda i cirka 8-12 minuter tills smeten känns gräddad.

 

Vaniljfrosting/punschpralinfrosting

1 sats, ca 30 minicupcakes (lite snålt tilltaget)

Ingredienser
200 gram rumsvarmt smör
2 msk mjölk eller grädde
3 tsk vaniljsocker
cirka 4 dl florsocker
1/2-1 tsk arrakessens om du vill ha punschpralinsmak (finns i bakhyllan i välsorterade mataffärer)

 1. Använd med fördel matberedare med visp. Vispa smöret mjukt och krämigt, häll ner mjölk/grädde och vaniljsocker. Tillsätt arrakessens om du vill ha punschpralinsmak.
 2. Häll ner florsockret försiktigt, lite i taget, och låt maskinen/elvispen arbeta fram en jämn och krämig frosting. Vill du ha en krämigare frosting, tillsätt mer vätska.
 3. Ta fram en spritspåse, och fäst spritsmunstycket du vill använda. Vik ner kanterna på påsen en liten bit, och fyll påsen med frosting med hjälp av en slickepott. Vik upp kanterna och snurra ihop den övre delen så att frostingen pressas ner mot munstycket.
 4. Spritsa cupakebottnarna genom att trycka och vrida på påsen. Spritsa direkt när du har blandat till frostingen, och dekorera sen med det strössel du vill använda.

kladdkakecupcakes med vaniljfrosting och jordgubbsströssel

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Cupcakes med bär och söt frosting 3 mars, 2013 at 11:14

  […] att ha på det öppna huset. Jag har ju bakat cupcakes förut och delat med mig av receptet både en och två gånger, så det hade jag verkligen inget emot! Den här gången blev det två nya […]