Inredning & pyssel

Renovera en lampskärm

3 juni, 2010

Jag hittade en golvlampa nere i källaren, som någon ville bli av med, i början av året. Eftersom den är i 50-talsstil i teak med mässing så fick den följa med hem till mig. Att det satt slitna och fula lampskärmar på den hindrade inte mig. Min mormor har drivit lampshop i 11 år och hållit kurser i lampskärmssömnad.

Därför tänkte jag berätta hur man kan renovera en lampskärm om man är beredd att pilla lite och sy för hand. Senare ska jag publicera ett inlägg om hur man gör en trendig lampskärm av loppisfynd.

Hur som helst, nu kör vi! Du behöver förutom lampskärm och tyg prylarna nedan; tyglim, bomullsband, synålar, tråd, och kantband. Inklusive knappnålar och det nya tyg du vill klä lampan med.

Det här behöver du

1. Börja med att ta loss lampskärmen, och strippa den på allt tyg. Du ska bara ha stålställningen kvar.

2. Nu ska du linda stålställningen med bomullsband. Det gör du för att sedan ha någonting att sy fast tyget i. Antingen knyter du fast änden på bandet och lindar därifrån, men smidigast blir det att limma och fästa en nål i änden, låta det torka (och ta bort nålen) och sedan linda vidare.

Lindad lampskärm

Hur många stänger ska man linda? Det beror på skärmens utseende och hur du har tänkt göra med tyget, se nästa punkt.

3. När bandet är på plats måttar du och klipper tyget efter skärmen. Det kan vara klurigt beroende på hur lampskärmen ser ut, och om du behöver vecka tyget för att det ska följa skärmens böjning. Här kan du välja olika modeller beroende på hur mycket du vill sy. Man kan klippa tyg för varje ”ruta” som blir mellan stängerna. Eller så gör du några bitar tyg för ett gäng rutor. Ju fler rutor desto mer sömnad, och fler stänger att linda.

Nåla fast tyget i banden du lindat

På den här lampan är det två skärmar, där jag har gjort den ena skärmen i ett stycke och istället valt att vecka tyget i den övre kanten. Den andra har jag också veckat i överkant men för att använda tyget mer effektivt klippt i två bitar. Det innebär att jag har lindat över- och nederkant samt två ben i stålställningen.

Lite extra tyg skadar inte

Är man ovan kan det vara bra att ha lite extra tyg och testa olika sätt att nåla fast det på innan man börjar sy.

4. Nåla fast tyget. Sedan är det dags att sy! Du ska se till att sy genom tyget och i bomullsbandet under, helst med nättare och mindre stygn än vad jag har använt. Jag valde med flit ett kraftigt bomullstyg för att jag vill använda en ganska stark lågenergilampa, men jag vill inte att den ska lysa igenom tyget. Det här blir nämligen läslampa till soffhörnet. Det kraftiga tyget gör det lite svårare att få till nätta stygn, och jag är inte kända för mitt tålamod. Använd gärna ett tunnare tyg.

Helst lite nättare stygn än dessa

5. När du sytt klart klipper du bort överskottstyget och trimmar kanterna. Har du som jag hade rundade bågar i nederkant, kan du behöva klippa ett jack eller flera för att få till det. Oroa dig inte för kanterna, det är det som kantbanden är till för.

6. Nu är det dags att fram limmet igen. Måtta och limma fast kantbandet över dina stygn. Nåla gärna fast bandet så att det stannar på plats medan limmet torkar. Bandet går att böja så att det passar bågarna. Försök gärna göra så få skarvar som möjligt och göm skarvarna i möjligaste mån.

Limma dit kantbanden

7. För att få det så fint som möjligt kan man också limma ett kantband på insidan av den nedre kanten, för att helt gömma stygn och tygkant. Jag hade inte tillräckligt med band för det.

Sådär, nu är det klart! Tjusigt va?

Färdig lampskärm, ditmonterad och klar

PS. Lampskärmssömnad kan vara otroligt mycket mer avancerad än såhär. Foder, chiffong, dubbelkantad, variationerna är oändliga. Men som sagt, jag har inte så mycket tålamod och var mer ute efter en annan look.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Victoria 4 juni, 2010 at 09:25

  Jisses Amalia så fint, speciellt den nedre vågiga delen.
  Har aldrig gjort så här på riktigt utan bara gjort en cylinder med resår uppe och nere som jag trätt över. Men det är skillnad, speciellt på den nedre kanten hade snabbtricket aldrig funkat.

  • Anna-Carin 4 juni, 2010 at 10:07

   Cylinder är också fint! Man kan göra på vilket sätt man vill, jag har bara haft turen att få lära mig av mormor. Vet inte hur många servettställ och smålampor jag sytt under min barndom. Då med nättare stygn såklart – under mormors övervakande öga. :)

 • Ny lampskärm av loppisfynd | Carnebro 11 juni, 2010 at 16:21

  […] jag skrev inlägget om hur manrenoverar en lampskärm, pratade jag också om att göra ett inlägg om hur man gör en modern lampa av loppisfynd. En sån […]

 • » Göra om en lampskärm » Carnebro 7 januari, 2012 at 14:48

  […] här ett tag har nog inte missat mina inlägg om lampskärmar. Jag har visat hur jag renoverat och för hand sytt om två gamla lampskärmar, och hur jag gjort om ett loppisfynd till en modern lampa. Nu i och med att mitt kök börjar bli […]

 • Therese 12 mars, 2013 at 20:21

  Vad bra det blev! Vet du om jag måste man tänka på vilket tyg jag tar? Tänker på brandrisk..

  • Anna-Carin 13 mars, 2013 at 09:03

   Jag skulle tro att det viktiga är att du inte använder en lampa med högre watt-tal än det står på lampfoten, och använder du den nya sortens LED-lampa blir de knappt varma, så då minskar brandrisken. Sen ska ju inte tyget sitta exakt på glödlampan utan det ska vara luft emellan.

   I övrigt är ju alla tyger brännbara, och flamskyddsäkrade vill du nog inte köpa eftersom de släpper ut så mycket hälsofarliga ftalater. Min mormor har som sagt sytt lampskärmar i många år, även med de gamla värmealstrande lamporna, och ingen fattade eld eller fick brännskador. Så jag tror inte det ska vara någon fara om du följer råden ovan. Lycka till! :)