Gott

Rödbetssoppa (en slags borsjtj)

15 maj, 2012
Rödbetssoppa eller borsjtj

Dags för nästa soppa från mammas kök! Jag gillar rödbetor. Minns när jag en gång i forntiden fick låna min dåvarande svärmors trädgårdsland en sommar och odlade lök, morötter, rödbetor och what not. Gjorde egna inlagda rödbetor av det mesta av skörden, men en liten del gjorde jag borsjtj – den ryska rödbetssoppan – på. I vårt dåvarande kök på tre kvadratmeter, för hand, på rivjärn. Allt var rött efteråt, men gott blev det!

När jag var i Moskva 2009 fick jag borsjtj serverad i ett bröd. Ett stort runt bröd, med ett avskuret lock där en bit deg satt som ett handtag på locket. Man hade gröpt ur brödet och hällt soppan inuti brödet. Annorlunda servering, men det går lika bra i skål eller djup tallrik.

Rödbetor är inte så näringstäta, men har ett relativt högt innehåll av folater, det vill säga folsyra. Och så den där lilla detaljen med att den röda färgen liksom inte försvinner i kroppen. Det får man påminna sig om när man kissar dagen efter att ha ätit rödbetor. Men låt inte det hindra dig, här är receptet på en smarrig rödbetssoppa:

Rödbetssoppa

 4-6 personer

Ingredienser
½ kg rödbetor
250 g vitkål
2  morot
2 msk rapsolja
1,5 l vatten,
3 köttbuljongtärningar
2 lagerblad
2 msk vitvins- eller äppelcidervinäger
1 krm grovmalen svartpeppar
Salt
Gräddfil/smetana/crème fraiche att toppa med om man vill

  1. Skala rödbetor och morötter. Riv rödbetor, morötter och vitkål grovt, gärna i hushållsmaskin/matberedare (det är mycket enklare).
  2. Fräs rivet i oljan i en gryta men utan att det tar färg. Smula över buljongtärningarna, häll i svartpeppar, lagerblad och vinägern.
  3. Häll på vatten och koka tills grönskarena känns mjuka, ca 30-40 minuter. Slå av vätskan och spara den i en bunke.
  4. Purea rivet som är kvar i grytan, och späd den sedan med vätskan tills den har konsistensen du tycker är bra. Smaka av med salt.

Toppa soppan med crème fraiche eller smetana eller gräddfil för en syrlig smakbrytning.

Rödbetssoppa eller borsjtj

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa