Internet

Sofia Mirjamsdotter om internet

27 juli, 2010

Idag vill jag rekommendera läsning. Sofia Mirjamsdotter, frilansjournalist, även känd som Mymlan på internet, skriver ett väldigt bra blogginlägg om sociala medier-expertis, sociala medier-hajpen och internet. Hon tar ner det på den nivå där det hör hemma. Läs bara:

Man kan inte vara expert på sociala medier, eller internet. Det är alldeles för stort. Man kan vara mer eller mindre begåvad som kommunikatör. Man kan vara mer eller mindre social och mer eller mindre intresserad av och kunnig i tekniken. Men det handlar inte om teknik, det handlar inte om att alla ska vara proffs på det dom gör, det handlar om världens hittills mest demokratiska form av nyhetsförmedling, spridande av ord, tankar, bilder och ljud. Det är det enda vi vet. Och med den vetskapen kan vi väl sluta metaprata om sociala medier och istället använda alla kanaler som finns för att uppnå något som är på riktigt? Och lägga diskussionen om internet på en lite högre nivå, som handlar om hur vi tar tillvara möjligheterna, hur vi bevarar internet fritt och demokratiskt, hur vi med hjälp av internet skapar en bättre värld, för oss alla att leva i.

Jag håller med om varje ord. Men jag måste kommentera det här med social mediaexpert. Det är något jag har stört mig på länge, för jag undrar vem som utnämner en expert? Vad är kriterierna? Precis som Sofia skriver, är det förmodligen omöjligt att vara expert på sociala medier. När det har dykt upp sådana i exempelvis mitt twitterflöde, har jag fnissat lite för mig själv och undrat hur de kan med att kalla sig experter. Ett sådant epitet förpliktigar.

Utan att förhäva mig själv, så har jag arbetat på ett företag där jag såg till att det satsades på sociala medier. För två år sen. Vägen är lång, och man lär sig mycket längs med den. Har man rent faktiskt gjort en sådan sak, då kan man kanske närma sig något slags erfarenbegrepp. Ändå skulle jag aldrig kalla mig själv expert, av samma anledningar som Sofia. Jag tog till och med lite illa upp, när en twittrare kallade mig för expert (visserligen i hånfull ton, nåtgot som jag inte är van vid på twitter).

Så, gack åstad och läs Sofia Mirjamsdotters blogginlägg. Kommentera gärna om du har tankar runt begreppet expert.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • mymlan 27 juli, 2010 at 16:23

    Tack! Skönt att jag inte är ensam om mina tankar kring socialamedieexperttiteln.

  • Anna-Carin 28 juli, 2010 at 19:31

    Det är du inte. Jag tror att det är fler än vi som funderar kring det.