När mormor vill ha tårta, vill hon alltid ha den här. Idag har jag bakat den, till mormors sommarfest, och alla tanterna tog om och bad att få med sig hem.
Det är sockerkaksbotten med maräng, mousse mellan bottnarna, grädde och färska jordgubbar uppepå, men man kan variera med vad man vill.
Ingredienser
3 ägg, delade i gulor och vitor
1+1 dl strösocker
150 g smält smör, avsvalnat
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
Gör så här
Vispa äggulorna med 1 dl socker. Rör ner det smälta, avsvalnade smöret, tillsätt mjöl och bakpulver samt gräddmjölken.
Bred ut i en långpanna klädd med smörat bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna och strösockret, lite i taget, till en hård marängsmet. Bred ut ovanpå sockerkakssmeten. Flisa över mandelflarn, om du vill.
Grädda på nedersta falsen 20 minuter i 150 graders värme, sedan 10 minuter på 100 grader. Låt svalna ordentligt.
Dela kakan försiktigt på mitten. Bred vad du vill på underdelen, jag brukar använda hallonmousse från påse eller vaniljsås och mosad banan. Lägg på överdelen, täck med vispgrädde vispad med lite socker eller vaniljsocker, och dekorera med färska bär eller frukt.
Ska du göra kakan för många personer, gör då två långformar och lägg ovanpå varann.
Mycket gott och somrigt!
[…] det var en jätterolig fest! Jag bjöd på min tårta, på mammas svampsoppa och på fetaostrullar. Och en hel del annat smått och gott. Gästerna […]
[…] juli 2011 in Personligt Igår till kalaset hade jag bakat en ny typ av tårta istället för min sommartårta. Behöll idén om att göra den i långpanna ändå, så smart när man är många. Och, om jag […]