Gott

Söndagsbak: Rosenbröd

14 april, 2013

Den här helgen är mamma på besök i storstan och vi fixar med lite allt möjligt som hör till en ny lägenhet och den nya familjemedlemmen som ska komma. Ska sanningen fram är det snarare det förstnämnda än det sistnämnda vi har gjort, och det sistnämnda bestod i att mamma tog med sig släktens babykorg som min gudmors familj har använt senast.

Nu är ju min mamma den som är den, så inte nog med att vi har hunnit med hundra grejer på listan och ett besök på trädgårdsmässan, hon har lagat kalasgod mat så det finns matlådor i kylen. Och bakat. Rosenbröd. Världens godaste småbröd. Så, här kommer receptet.

Rosenbröd

Ca 40 små bullar, eller runt 30 halvsmå. Du bestämmer själv. 225 grader i vanlig ugn, ungefär 210 i varmluftsugn.

50 g jäst
5 dl mjöl, 3 % fett*
50 g smör*
1 tsk salt*
1 tsk socker*
13-14 dl vetemjöl special*
2 hopvispade äggulor*
1 skvätt grädde*
vallmofrön, gärna blåa men annars vita

* Går att hitta som eko

 1. Smula jästen i en bunke. Smält smör och värm mjölk i en kastrull, tills det håller fingervärme (tänk på att känna i botten där det är som varmast). För varm eller för kall temperatur gör att bröden inte jäser som de ska.
 2. Blanda degvätskan, det vill säga mjölken och smöret, med jästen i bunken tills jästen har löst sig. Häll i sockret och saltet och rör om.
 3. Arbeta i mjölet stegvis, lite åt gången. Gör det gärna i maskin och låt degen bearbetas ordentligt. Här behöver du känna efter när degen inte behöver mer mjöl, och det är oftast lite innan man tror.
 4. Låt degen jäsa i 20-30 minuter.
 5. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Rulla degen till en lång korv och skär den i bitar. Forma sedan varje bit till en rund bulle. Bästa sättet att få en rund, fin bulle är att rulla degbiten med ena handen mot bakbordet och trycka hårt, för att gradvis lätta på trycket. Då reser sig bullen upp själv.
 6. Pensla bullarna med de uppvispade äggulorna som du blandat med en skvätt grädde (kan uteslutas) och strö på vallmo.
 7. Låt jäsa i 20 minuter till.
 8. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. Håll koll på dem mot slutet för det kan gå fort!
 9. Njut en ljummen bulle med smör, ost och gärna lite aprikosmarmelad!

Rosenbröd är utmärkta kuvertbröd, eller buffébröd. De är allra godast färska, så om du gör många, frys in och tina några åt gånger. Mums!

Rosenbröd

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 17 april, 2013 at 12:35

  […] april: Söndagsbak: Rosenbröd | […]