Gott

Spetskålrisotto med kummin

23 oktober 2012

När jag var på bokmässan i september sprang mamma och jag på en liten, trevlig bok som vi båda köpte till mässpris. Det är jag mycket glad över. Det är nämligen en kokbok., som jag redan läst från pärm till pärm och lagat tre rätter ur. Den är skriven av en svensk kock som heter Pelle Danielsson och driver Hos Pelle i Göteborg. Även om det är fint så, är det fina i kråksången att den handlar om kål.

Kål Hos Pelle

Alla möjliga sorters kål, faktiskt. Spetskål, vitkål, blomkål, broccoli, svartkål, grönkål, majrova, brysselkål, kålrabbi, savoykål, rödkål, salladskål, kålrot, paksoy och fänkål. Hur ofta har du lagat något av mer än fem av dessa? Jag hade det inte. Det mesta jag har använt någon form av kål i är rotsakssoppa och -gratäng, blomkålsmos, kokt broccoli och så rödkålen jag kokade i hemkunskapen i åttonde klass.

Själv får jag vara lite försiktig med kål eftersom det är svårsmält, men min gastropares blir faktiskt (peppar peppar) allt bättre. Många av recepten innehåller dessutom kål som har fått koka riktigt länge. Och nu tänkte jag dela med mig av ett recept som jag lagat idag och som är himmelskt gott.

Ingredienserna till spetskålrisotto med kummin

Spetskålrisotto med kummin

4 portioner

Ingredienser
2 dl risottoris* (Saltå Kvarn har eko-arborioris, och Kung Markatta har dito carnaroli)
50 g hackad schalottenlök*
300 g spetskål i mindre bitar*
1 dl torrt vitt vin*
6 dl hönsbuljong*
1 tsk hel kummin
3 kvistar timjan*
2 msk kallpressad rapsolja*
50 g smör*
2 dl riven lagrad ost*
1 knippe hackad persilja*

* brukar finnas i ekovarianter på vanliga mataffärer/systembolaget. Kummin var däremot svårare att hitta i eko.

  1. Fräs spetskål, timjan och kummin i oljan och hälften av smöret tills kålen börjar mjukna.
  2. Slå på riset och låt det gå med i fräset några minuter.
  3. Slå på vinet, och späd efter hand med buljongen. Sjud under omrörning i 20 minuter.
  4. Blanda ner resten av smöret, hälften av osten och hälften av persiljan. Smaksätt med salt och gärna nymalen svartpeppar.
  5. Garnera med resten av osten och persiljan.

Konsistensen på risotton ska vara som en tunnare gröt, och riktigt krämig. Den kan med fördel serveras till fågel- eller fårkött, enligt Pelle.

Själv åt jag den som den var och tänker ha i matlåda med lite kryddig kabanoss. Dessutom glömde jag ha i timjan, och missade att garnera med mer ost och persilja. Ändå tyckte jag att den var alldeles ljuvligt god. Smaken av kummin lade på en dimension extra. Testa du med!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

2 Kommentarer

  • Reply Kålfräs med köttfärs och rårörda lingon » Carnebro 31 oktober 2012 at 18:19

    […] Anna-Carin on 31 oktober 2012 in Gott Dags för ett recept till med kål, återigen från den fantastiska boken Kål Hos Pelle som jag skrev om tidigare. Den här gången ett som det nästan osar svensk husmanskost om, och som […]

  • Reply Kålsoppa med rosmarin, vitlök, citron och sidfläsk 04 november 2012 at 9:13

    […] citron och sidfläskBy Anna-Carin on 04 november 2012 in Gott Dags att testa ett nytt recept ur den fantastiska boken om kål! Den här gången en kålsoppa, men även blomkålssoppa och kålrotslåda står på tur. Så gott! […]

  • Skriv en kommentar