Gott

Svampsoppa och fetaostrullar

21 november, 2010

Igår hade jag en kombinerad inflyttnings- och födelsedagsfest. Med drinktema. Inte så pigg idag med andra ord. ;)

Men det var en jätterolig fest! Jag bjöd på min tårta, på mammas svampsoppa och på fetaostrullar. Och en hel del annat smått och gott. Gästerna gillade det också, så jag har blivit ombedd att dela med mig av recepten på soppan och rullarna. Here it goes:

Trattkantarellsoppa

Ca 3 ½ dl förvällda trattkantareller
3-4 msk smör
1 gul lök
4 msk mjöl
1 ½ msk tomatpuré
8 dl vatten
½ dl kalvfond
1 ½ msk Rouqefortost
2 dl kokbar creme fraiche (fetaste, smakämnena löser sig bäst i fett)
1 tsk citron
hackad persilja

Fräs den väl avrunna och fint skurna svampen tillsammans med hackad lök i smöret. Pudra över mjölet och rör ordentligt. Tillsätt tomatpuré och mosad rouqfortost. Späd försiktigt med vattnet , blandat med kalvfonden.

Tillsätt 1 tsk salt och låt koka ca 5 minuter. Rör ner creme fraiche och låt småkoka ca 10 minuter. Späd med ytterligare vatten vid behov. Strö över hackad persilja och servera.

Jag dubblade satsen till festen, blev en stor gryta, som jag också pureade. Svampen var egenplockad från dalarna, som jag förvällt och sen fryst in. Tinad och hackad.

Fetaostsnurror

ca 30 st

275 g smördeg, kavlad (köp färsk eller frusen, om du inte vill göra själv. Finns färdigkavlad)
200 g grekisk fårost, eller 150 g fetaost
1 persilja i kruka, eller fryst
Grovt malen svartpeppar

Rulla ut smördegen. Riv osten grovt över den, strö över finhackad persilja och svartpeppar. Rulla ihop en rulle från långsidan. Skär centimeterstora skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ett uppvispat ägg om du vill. Grädda i ca 10 minuter i 220 grader, mitten av ugnen, inför serveringen.

Tack alla som kom till festen och förgyllde den!

Den här lilla filmsnutten hittade jag i min kamera idag. Om man är uppmärksam ser man både tårta och drinkar (och en hel del av mig, drickandes drinkar). :)

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • » Cupcakes! 13 november, 2011 at 20:59

    […] hade jag drinkfest, och hade fixat till lite plockmat. Ni kanske minns förra året? Jag bjöd på svampsoppa och fetaostrullar igår med, men istället för tårtan så hade jag gett mig på att baka mini-cupcakes. För första […]

  • Punschpralin-cupcakes och kladdkakecupcakes med vaniljfrosting » Carnebro 28 oktober, 2012 at 19:08

    […] Gott Igår hade jag drinkfest för tredje året, och hade liksom tidigare år fixat lite gott som svampsoppa, hemmagjorda krutonger, ostbricka, grönsaker och såklart bakat. Två sorters mini-cupcakes, som […]

  • Att hålla en namngivning och välkomstfest | Carnebro.se 20 mars, 2014 at 10:46

    […] gjorde egen buffé och lagade maten innan. Vi bjöd på trattkantarellsoppa i kopp, rosenbröd med smör och ost, broccolipajer, inkokt lax med min mammas smarriga fisksås […]