Gott

Svampsoppa och fetaostrullar

Igår hade jag en kombinerad inflyttnings- och födelsedagsfest. Med drinktema. Inte så pigg idag med andra ord. ;)

Men det var en jätterolig fest! Jag bjöd på min tårta, på mammas svampsoppa och på fetaostrullar. Och en hel del annat smått och gott. Gästerna gillade det också, så jag har blivit ombedd att dela med mig av recepten på soppan och rullarna. Here it goes:

Trattkantarellsoppa

Ca 3 ½ dl förvällda trattkantareller
3-4 msk smör
1 gul lök
4 msk mjöl
1 ½ msk tomatpuré
8 dl vatten
½ dl kalvfond
1 ½ msk Rouqefortost
2 dl kokbar creme fraiche (fetaste, smakämnena löser sig bäst i fett)
1 tsk citron
hackad persilja

Fräs den väl avrunna och fint skurna svampen tillsammans med hackad lök i smöret. Pudra över mjölet och rör ordentligt. Tillsätt tomatpuré och mosad rouqfortost. Späd försiktigt med vattnet , blandat med kalvfonden.

Tillsätt 1 tsk salt och låt koka ca 5 minuter. Rör ner creme fraiche och låt småkoka ca 10 minuter. Späd med ytterligare vatten vid behov. Strö över hackad persilja och servera.

Jag dubblade satsen till festen, blev en stor gryta, som jag också pureade. Svampen var egenplockad från dalarna, som jag förvällt och sen fryst in. Tinad och hackad.

Fetaostsnurror

ca 30 st

275 g smördeg, kavlad (köp färsk eller frusen, om du inte vill göra själv. Finns färdigkavlad)
200 g grekisk fårost, eller 150 g fetaost
1 persilja i kruka, eller fryst
Grovt malen svartpeppar

Rulla ut smördegen. Riv osten grovt över den, strö över finhackad persilja och svartpeppar. Rulla ihop en rulle från långsidan. Skär centimeterstora skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ett uppvispat ägg om du vill. Grädda i ca 10 minuter i 220 grader, mitten av ugnen, inför serveringen.

Tack alla som kom till festen och förgyllde den!

Den här lilla filmsnutten hittade jag i min kamera idag. Om man är uppmärksam ser man både tårta och drinkar (och en hel del av mig, drickandes drinkar). :)

Gillar katter och hundar, drömmer om hus på landet med trädgård och natur, passerat 30-strecket. Gillar loppisar, resor, min familj, vackra saker, webben och mitt jobb. Bloggar om det som intresserar mig (och om mig). Skriver en del om hur det är att vara jag, ur aspekten typ-1 diabetiker.

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.