Eko-reko

Torra läppar?

5 maj, 2013

Tidigare i vintras fick jag alldeles ohyggligt torra läppar. Jag brukar inte få det, inte på det sättet, så det hade säkert något med graviditetshormoner att göra. Men det blev knappast bättre av torr inomhus- och utomhusluft och kyla. Inte bara hade jag torra läppar utan även sprickor i mungiporna, det brukar jag få någon gång per år. Det blev inte bättre av täppta näsan som gjorde att jag andades genom munnen så mycket.

Jag försökte med alla knep jag visste om. Min tandläkare har skrivit ut en svampdödande salva till mungipssprickorna eftersom det så lätt blir svamp där, och då läker de definitivt inte. Jag höll torrt och rent och använde inget läppstift eller glans, utan smorde och smorde och smorde. När det var som värst och hade hållt på i sex veckor la jag ut bilden ovan på instagram och bad om tips.

Vad funkade mot mina torra läppar?

Jag fick massor av tips; inotyol, repair, munsårssalva, kokosolja, bivax och så vidare. Några av krämerna får man inte använda som gravid (men salva vid munsår funkar på sprickorna faktiskt, trots att det inte är ett egentligt munsår) och jag provade mig igenom ett gäng av tipsen. Tack alla!

Så vad var det då som funkade? Dels blev det ju långsamt varmare. Men jag hjälpte till på traven genom att blöta ner handdukar och lägga på elementen så att de avgav fukt i luften. Framförallt i sovrummet, men även med hjälp av små skålar med vatten här och där. Jag försökte låta bli att slicka mig om läpparna. Men jag peelade även läpparna försiktigt genom att gnugga med en torr tandborste på dem, och så använde jag tre produkter från Maria Åkerberg/Dermanord, mitt favoritmärke.

Maria Åkerbergs produkter som funkade mot mina torra läppar

Efter peelingen smorde jag först in med kallpressad jojobaolja, som binder fukt och lätt går in i huden, och efter det en rejäl dutt med sheasmör. Sheasmöret är egentligen till för kroppen, är underbart gult av ringblomman den också innehåller, hårt som en kaka och kornigt men smälter till oljigt av hudvärmen. Sheasmöret funkar riktigt bra mot rejält torr hud och kliande graviditetsmage också, kan jag berätta.

Sheasmöret kompletterade jag med ceratet Lip Care, som jag förseglade med. Både inför natten och några gånger på dagen. Har man använt mineralprodukter tidigare, som jag hade med olika konventionella cerat, kan det ta en stund innan man får effekt. Men skam den som ger sig – dessutom är myntadoften och det lilla kittlet på läpparna av ceratet mycket trevligt – och nu har jag mjuka och fina läppar igen. Har du samma problem som jag tycker jag att du ska prova!

Ingrediensförteckningar

Om du som jag är lite nördig och väldigt medveten om vad du vill att produkter ska innehålla och inte innehålla, tänkte jag bjucka på ingredienslistan till produkterna. Föredömligt kort och naturlig, eller hur? Svårare än så behöver det inte vara.

Maria Åkerberg Shea Balm

Sheasmör, kallpressad rapsolja, kallpressad jojobaolja, ringblomsextrakt, caprylic/capric triglyceride från kokosolja, rosmarinantioxidant, karotin.

Maria Åkerberg Lip Care

Ricinolja, bivax, extra virgin olivolja, sheasmör, kallpressad jojobaolja, karnaubavax, rapsolja, myntaolja, rosmarinantioxidant.

Maria Åkerberg Coldpressed Jojoba Oil

Kallpressad jojobaolja.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Annika 5 maj, 2013 at 23:06

    Köpte L:a Brukets sheasmör härommånaden och är helt förälskad i det. All torr, sprucken vinterhud på händerna blev bra igen. Hälarna mjukare, armbågarna mjukare. Och jag älskar att det är helt doftneutralt, och bara är just en grej. Sheasmör, no more, no less. Gillar även den hårda gryniga konsistensen som smälter och absorberas fint av huden.
    Vad bra att du äntligen fick bukt med dina nariga läppar!