Jag tyckte aldrig om fisk som liten, bara i form av fiskbullar, fiskpinnar och fisksufflé. Nu som vuxen uppskattar jag det, utom strömming, och försöker lära mig att äta mer av det och kanske framförallt laga det.
Gärna enkla vardagsrecept, som inte är lax. Det blir ju så ofta lax annars, för att det är enkelt. Det jag oftast gör är panerad spätta, för det älskar barnet och äter lätt 2 filéer. Men det är ju kul med variation – tycker jag, inte barnet – så här är en pikant vardagsfisk. 4 portioner, tar knappt ens en halvtimme (om du har kokt potatis till, för då ska du börja med den).
Ingredienser
Fisken
600 g torsk
5 dl fiskbuljong
0,5 tsk salt
Såsen
2 msk smör
2,5 msk vetmjöl
5 dl mjölk
1 msk skånsk/grovkornig senap
Tillagning
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och späd med mjölk. Rör om medan det tjocknar och sjuder i 3-5 minuter. Rör ner senap, salt och peppar och smaka av.
Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull/djup stekpanna. Dela fisken i portionsbitar om den inte redan är det, salta dem och lägg ner i buljongen. Koka på svag värme under lock i tre minuter.
Servera gärna med kokt potatis, kokta ärtor och morötter.
[…] torsk i senapssås, morötter Ti: blodpudding med broccoli och lingonäpple Ons: halloumistroganoff med ris & […]