Internet Personligt

WebCoast – en liten sammanfattning

20 mars, 2011

Sitter lite mosig och väldigt glad på tåget mot Stockholm efter helgens WebCoast. Vilken helg! Vilken knytkonferens (det nymyntade svenska begreppet för en unconference)! Vilka människor!

Eftersom tågresan är lite enformig och jag inte vill somna än, tänkte jag blogga ihop lite intryck från helgen. Inga djupdykande analyser dock, det kanske kommer om några dagar när helgens erfarenheter satt sig lite bättre. Och hjärnan fått lite sömn.

Vi åkte ner redan på torsdagen, och såhär såg det ut på Centralen. Det verkade inte så lovande, men hör och häpna, tåget både avgick och anlände i tid. Kanon!

Ur funktion på Centralen på väg mot WebCoast

Fredagen ägnades åt kundbesök och jag passade på att hälsa på mina före detta kollegor på eftermiddagen. Ett kärt återseende. Roligt att kunna passa på när vi ändå var i Göteborg en vardag.

Äntligen WebCoast-invigning

Kl 18 öppnades dörrarna för WebCoast på Lindholmen Science Park. Många kära återseenden av goda vänner och internetbekantingar, hög stämning och nästan elektrisk laddning i luften. Mingelmusik av duktiga Carl-Johan Magnusson och Janne ”Analog-Janne” Gustafsson förgyllde kvällen, medan vi mumsade på räkmackor. Nästan bättre än Heaven 23s dito!

Vid prick 20 öppnades gridden, det vill säga rutnätet som utgör stommen för schemat. Anstormningen var god, och ganska snart var många slotar fyllda med sessioner, om de mest varierande ämnen.

Det minglades, hälsades, pratades, skrattades och pratades förväntningar tills klockan var sent. När jag och brorsan kom hem till mamma, som vi bodde hos, var huset tyst och stilla. På våra rumsdörrar satt lappar med godnattönskningar och att det fanns nattmacka i köket. Det fanns det också:

Mamma ordnade med nattmacka åt oss

Äntligen lördag

Så kom då lördagen. Fyllda av förväntningar var vi alla fulladdade inför dagen. Kristina Svensson hade till och med målat naglarna så här skickligt med WebCoasts logga:

Nagelkonst med WebCoasts logga

Dags för sessioner!

Sen satte sessionerna igång. Den första jag gick på var Johannes Sundlo om Stalking. Hur mycket man kan hitta om en person på nätet, hur det (inte) används vid rekrytering oc hur det skulle kunna användas. Vi hade nog kunnat fortsätta prata en stund till, men här finns sessionen streamad (ha överseende med trasslet i början innan Johannes vänder telefonen rätt). Johannes driver bland annat HR Sverige.

Johannes Sundlo höll en session om stalking

Nästa session var min och Sannas som jag redan skrivit om. Även Miriam Olsson har skrivit om den och några andra sessioner för InternetWorld och Digitala Affärers räkning.

Efter det följde sessionerna på varandra som ett pärlband, med avbrott för en delikat buffélunch. En session som träffade mig i hjärtat var Anna Hass från Expressiva som pratade om att skriva effektiva texter. Jag är utbildad textdesigner, så det kändes underbart att höra karismatiska Anna visa var skåpet ska stå. En sak kan jag lova, med Anna som föreläsare är det omöjligt att bli annat än glad och peppad. Se Anna Hass session streamad här.

Även sessionen om Digital Agenda för Sverige var intressant, där vi som satt där och alla som följde sessionen via nätet blev inbjudna att komma med förslag och synpunkter till IT- och regionminister Anna-Karin Hatt. Följ gärna konversationen på ämnet under #dafs på Twitter. Brit Stakston och Karin Ajaxon höll i det och Jocke Jardenberg filmade, här kan du se streamen.

Sessionen om Digital Agenda för Sverige

Datormys

Man sitter inte bara på sessioner, utan går emellan dem, tar en paus och minglar runt. Många direktbloggar. Alla samtal är lika mycket värda. Lokalerna var dessutom fantastiska och jag kunde inte låta bli att fota webbnördarnas datormys. Det värmer i mitt eget webbnördshjärta.

Webbnerdar har datormys

Middag och underhållning på kvällen

På kvällen var det dags för middag. En fantastisk buffé och underbar underhållning av allas vår Studioman, DJ och Popquizmakare Peter Käck. Popquiz, dans och prat hela natten lång – underbart!

Middag med buffé - fantastisk mat!

Räkmacka som kvällsmacka – bortskämd

Vi kom hem lite senare på lördagen, svettiga av all dans. Mamma hade nog anat att vi skulle vara lite mer hungriga den här natten, och mycket riktigt: en ny lapp på dörren som mötte oss medan hon låg och sov. Snacka om att skämma bort sina barn. Fint.

Räksmörgås som nattmacka

Sista dagen på WebCoast

Idag hade vi avslutande sessioner, frukost, lunch och mycket mingel. Ingen ville riktigt att det skulle ta slut men allt har ju trots allt en ände. Som avlsutning vill jag visa Joakim Nyström, som efter första besöket i Göteborg med glädje iklädde sig en Göteborgstischa. Så fin!

Joakim Nyström i Göteborgstischa

En alldeles fantastisk helg! Svårt att beskriva med ord, men kunskapsdelningen, samtalen, skratten, utbytet – det känns snarare som en vecka har gått än en helg. Full av minnen, vänner och inspiration både privat och arbetsmässigt. Underbart! Stort tack till Maria Gustafsson som är initiativtagare – och en väldigt kär vän – och alla andra som gjort WebCoast möjligt. Och till alla som kom och bidrog.

Hur häftigt är det inte med en crowdsourcad knytonferens!

Fler länkar för dig som vill följa allt

WebCoast: samtliga streamade filmer

WebCoast: gruppen på Flickr där alla laddar upp sina bilder

Läs alla blogginlägg om WebCoast via länklistan på WebCoast.se

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Kristina Svensson 20 mars, 2011 at 20:50

  Hej!

  Vad skoj att se en av mina naglar här :-) och tack för din trevliga sammanfattning. Inser att jag missat några kanonsessioner (det är ju omöjligt pricka in alla) och mycket tacksam för att de går att titta på i efterhand. Vilket jag ska göra imorgon men tills vidare säger jag god natt!

  Kristina

  • Anna-Carin 21 mars, 2011 at 21:09

   Klart naglarna fick vara med! :) Jag sa också kolla in några sessioner nu i efterhand. Tack för en fantastisk helg!

 • Studiomannen 20 mars, 2011 at 23:52

  men PUSS! Tack för de fina orden!

  • Anna-Carin 21 mars, 2011 at 21:10

   Varsågod! :)

 • Vonsan 21 mars, 2011 at 07:49

  Delar din blogg på min FB så att vänner och kollegor får ta del av vad som timas och dess mycket positiva utveckling/spridning och kompetensutveckling i nutid!
  Dvs även vi lite äldre kan behöva input för att förstå och våga deltaga!
  Av det lilla jag begriper så blir jag bara mer och mer intresserad och nyfiken, önskar jag vore 30 år yngre i vissa stycken, dock inte alla! Kram!
  Ps tack för din goa värmande ord!

  • Anna-Carin 21 mars, 2011 at 21:10

   Jag tror att du ska följa med nästa år, mamma. ;)

 • Béatrice Karjalainen 22 mars, 2011 at 08:20

  Ni måste ju ha bubblans coolaste morsa. Och få räkmackor till nattamat åh vilken lyx.

  tack för att du delade med dig av vad du gick på, skall försöka hinna kika på Annas session idag. Hon kan konsten att göra en glad.

  • Anna-Carin 22 mars, 2011 at 09:02

   Ja, jag tycker ju att jag har världens bästa mamma. :)

   Otroligt bra att nästan alla sessioner bambusrades, hann inte med alla själv heller.