Internet

WordCamp Stockholm

23 oktober, 2010

WordCamp är ett evenemang för alla WordPress-entusiaster. WordPress är ett bloggverktyg, som finns i två versioner; en för bloggande som även hostar bloggar, och en som kan användas som CMS (Content Management System) för att driva en webbsida. Det förstnämnda finns på wordpress.com och det sistnämnda på wordpress.org.

Det fina med wordpress är att det är gratis, och det är enkelt att installera och justera på det webbhotell där man har köpt en domän. De flesta större webbhotell i Sverige har dessutom en snabbknapp för att installera wordpress.  Jag har gjort det på One, Binero och Surftown där jag framförallt föredrar Binero och i andra hand One.

Jag är inte en kodapa, det begrepp som Jocke använder, utan jag har mest jobbat med innehåll och är utbildad skribent, kommunikatör och marknadsförare. Det är just så jag vill visa hur man kan använda wordpress på en egen domän, även om man inte kan. För att man kan, utan att behöva kunna jättemycket.  (Det är också därför jag inte vill rekommendera Surftown för de som är som jag, eftersom man måste in i databasen och pilla för att uppdatera delar i wordpress).

Det fina med wordpress är också att det finns mängder med plugins och widgets och fiffiga lösnignar för att få wordpress att göra precis det man vill. Det beror på att det är opensource, gratis för alla att vidareutveckla. Och det finns ett enormt communiyt världen över som just håller på med det, där alla som vill kan vara med.

Men det allra bästa är kanske att de som kan wordpress så gärna delar med sig av sin kunskap. Det är de människorna som är här, på WordCamp, nu i helgen. Idag är det sessioner om olika ämnen, som temans anatomi (teman är utseendet), sökmotoroptimering och wordpress och säkerhet och wordpress.

Ikväll körs en talkshow, och så är det middag och en liten stund där vi får ha hela Tekniska muséet där vi är för oss själva. Sen börjar natthacket, frivilligt att vara med på. Då går de som kan och vill ihop och kör en enda lång nattsession, där de bygger ny alösningar och funktioner i wordpress. Som man sen delar med sig till resten av världen.

Imorgon pratas det om det som har skapats under natten, sammanfattas och workshopas och sen sänds det återigen en liten talkshow. Det delas kunskap, erfarenheter, tips och knyts kontakter. Det roliga för mig är att även jag, som inte är kodare, trivs här. Tar med mig saker härifrån. 

Just för att jag själv är intresserad och jobbar med digital marknadsföring har jag rent privat lärt mig en del om WordPress. Det fina är att med hjälp av twitter och andra sociala media, finns det alltid kunskap och expertis att tillgå och fråga. .SE har en pdf-guide över hur du skapar en webbplats med wordpress. Men hela svenska wordpresscommunityt är givmilt och generöst.

Är du på twitter och vill fråga, tagga med #wp eller #wordpress. Annars kanske din fråga får svar på WP-Support Sverige.

Terese och Anna från WP-girls

PS. Följ WordCamp Sverige på twitter.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa