Odlingslotten

Livet på lotten – femte året (!)

22 januari, 2019

Det finns ju inte så många inlägg om odlingslotten. Som vanligt var ambitionen högre än vad tiden räckte till med litet barn. Men odlingslotten finns kvar, och har brukats varje år. Oftast med stark hjälp av min pappa som är pensionär och då och då haft tid att klippa gräs, vända jord och greja.

Jag står även i kö för att köpa kolonistuga intill kolonilottsområdet. Det är mitt sjätte år i kön, och när jag ställde mig där tog det i snitt 5-7 år för att få köpa. Nu är det så många som vill köpa att man till och med fått stänga kön. Värker av längtan till en kolonistuga: då kommer mina odlar- och fixardrömmar till sin rätt. Där kan vi vara och laga mat och bo och greja. På lotten är det matsäck och några timmars besök, oftast på cykel som gäller. Det blir inte tillräckligt, varken för odlandet eller sinnet.

2018 inget bra odlingsår

Alltså hoppas jag på att detta är året jag får köpa en stuga. Men det kan ju lika gärna dröja länge till. Och efter förra sommaren som var katastrofal rent torkemässigt (men nog fan överlevde ogräset?) har jag i år tänkt lite annorlunda. Då förodlade jag en massa blommor, och vek tidningspapperskrukor en masse. Men det hade jag inte så mycket för med tanke på hur sommaren blev, och att jag blev rätt vidbränd från jobbet och inte riktigt orkade hela vägen ut. Dessutom blev det mesta uppätet så fort det växte någon centimeter, förmodligen av harar men också en tamkanin som rymt och lever livets glada dagar på lotterna.

Planen för 2019 är att med liten insats få mycket att växa och mota bort ogräs. Så fort jorden reder sig vända runt det översta lagret med jord med mängder av kogödsel. Kom inte åt att gödsla i höstas tyvärr. Det innebär även att rensa massiva mängder ogräs. Det verkar ju som sagt alltid hitta näring och fukt någonstans, hehe. Det kommer inte att bli något förodlat, allt kommer att direktsås. Det har inte funkat tidigare att göra, på grund av fåglar som äter upp fröna, men i år tänker jag täcka med fiberduk och hålla tummarna, och dessutom hängna in landen med hönsnät.

Sen kommer jag att göra mig av med de jordgubbsplantor som varit kvar längst och inte förnyats med revlingar, och smultronplantorna som dog i somras. Rent ätbart blir det ett fåtal grönsaker, sen blir det blommor. Och om min vision kan få slå in, blir det en fantastisk blomsterprakt, blandat med det ätbara.

Konkreta planen för 2019

Jordgubbslandet

Före detta jordgubbslandet, som alltså inte kommer innehålla jordgubbar längre (de som föryngrats har fått ny plats i ett annat land). I bakändan av landet växer trädgårdsiris (den blåa liljan som refereras till här, som jag även delat och planterat på fler ställen), lammöron, daggkåpor. Nu vill jag fylla på med mer ettårsblommor som blommar under hela säsongen och kan hjälpa bin och insekter.

Landet är uppdelat i fyra med gångsteg av tegel emellan. Så blommorna kommer att få växa med lite olika höjd för att fylla ut. Några kan dessutom bli perenner eller självså sig till nästa år. De här tänker jag mig:

  • lila, blå och vit trädgårdsriddarsporre ’pacific giants mixed’ (perenn), 210 cm
  • blå bolltistel (perenn), 120 cm
  • vit, rosa och cerise praktmalva, 90 cm
  • vit, rosa och cerise rosenskära ’dwarf sensation mixed’, 60 cm
  • vit, rosa och cerise rosenkrage mix (perenn), 60 cm
  • vit, rosa, blå och gul sommaraster ’pompon mixed’, 45 cm

Tripodlandet

Det här landet är en meter brett och sex meter långt ungefär. Förra året band jag ihop tre tripoder av bambustavar med juteband, där planen var att det skulle växa fjärilskrasse och två sorters luktärtor. I år tänker jag så klätterbönor istället, en borlottivariant med rödfläckiga skidor. Resten blir blommor. Eventuellt lågväxande sockerärtor på hönsnätsstängslet.

  •  rödsvart solros, 180 cm
  • ljusgul solros med chokladbrun mitt, 150 cm
  • röd solhatt i olika pastellfärger med brun kon i mitten (perenn), 1 m
  • pionvallmo i purpur och krämvitt (självsår sig lätt), 90 cm
  • mörkt vinröd/svart klint (en slags blåklint) ’black ball’, 75 cm

Lådlandet

Det här landet är också ungefär 1 meter gånger sex meter, men med fyra pallkragslådor, där en är dubbel. Här finns bokashijord från i höstas så det blir fint med lite kogödsel på. I lådorna tänker jag odla en kort orange morotsvariant, butternutpumpa (som inte behöver försås), vintersquash och så ska den korta av oss få odla halloweenpumpa i en.

Runt lådorna är det också öppen jord som blir ett riktigt ogrästillhåll, så där tänker jag fröså kortare blommor i gul-röda toner. Det innebär:

  • gul-orange ringblomma i olika nyanser ’Daisy mixed’, 20 cm
  • gul sammetstagetes, 20 cm
  • vit-gul-orange-röd-lila sömntuta ’single mixed’, 35 cm

Rabarberlandet

Även det här landet är en gånger sex meter. I ena änden växer rabarber, två plantor och bredvid dem jordgubbsplantor som ska fyllas på med revlingar. I andra änden en krusbärsbuske och olika örter som gräslök, backtimjan, rosmarin, citrontimjan, oregano och så vidare. Däremellan kommer det att bli bondbönor och brysselkål runt den ensamma hallonplantan som överlevde mot alla odds att bli planterad i en vattensjuk del av lotten och nu fått en ny plats. Mot hönsnätstängslet kanske en kort sockerärt.

Planer är ju bara planer dock. Så håll tummarna att det kommer att bli blomsterprakt!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa