Eko-reko Yta

Att använda ekologisk deo

19 september, 2012
ekologisk deo är skitbra men det luktar lite illa i början

När jag skrev min recension om Urtekrams ekologiska deo, hade jag testat den i ungefär en vecka och var jättenöjd. Men sen hände det något. Plötsligt började det lukta riktigt illa i mina armhålor, och det luktade inte svett. Snarare ostädad hamsterbur. Unket. Och inte bara det, det luktade mycket och påträngande dessutom.

Man kan väl säga att jag inte gillade det riktigt. Så jag bytte tillbaka till traditionell deo, och passade på att fråga Maria på Stay Natural om andra märken när jag ändå var på Kroppslyftet för massage eftersom de delar lokal. Maria frågade lite runt lukten och konstaterade att det var en utrensning som börjat.

Utrensning av gammal guckelimuck

Tydligen blir det ofta så när man låter porerna och svettkörtlarna slippa kemikalier som håller dem stängda. Allt det där guckelimucket som ansamlas och som i normala fall svettas ut, hålls inne av traditionell antiperspirant. När jag bytte den mot ekologisk deo så började kroppen helt enkelt rensa ut det, och med det kom lukten. Särskilt som det sitter lymfkörtlar i armhålorna.

Den här processen brukar gå över på 2-3 veckor, och det enda man kan göra under tiden är att tvätta sig i armhålorna med vanlig tvål och vatten några gånger per dag och fortsätta med ekodeo. Allt enligt Maria. Jag stod faktiskt inte ut med lukten och kan inte tänka mig att träffa kunder och lukta ostädad hamsterbur, så jag har skjutit övergången till julledigheten.

Å andra sidan vet jag inte om jag står ut med att vänta med att få ut allt äckel som är ansamlat i armhålorna nu … Tänker hur som helst att det kan vara bra att veta om du funderat på att byta.

ekologisk deo är skitbra men det luktar lite illa i början

En vacker Sophia Loren som nog inte luktar hamsterbur i armhålan

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Carina 21 september, 2012 at 13:51

  Tips under tiden din kropp rensar ut är att istället använda bikarbonat. Finns bland kryddorna i mataffären. Häll lite i handen och dutta på bara. Simpelt. Luktar inget och gör så att du inte luktar guckelimuck.:-)

 • ett annat slags liv 22 september, 2012 at 10:51

  Jag letar själv efter en deodorant utan parabener men har inte haft sådan tur att det finns på vår Coop. Just detta att lukta illa i 2-3 veckor känns ju inte så lockande, och hur enkelt är det att tvätta armhålorna några gånger per dag när man är i skolan mellan 9-16? Hmm, vilket dilemma. Att fortsätta med en deo som dels stänger inne allt äckel-päckel och dessutom innehåller ämnen som kan relateras till utvecklingen av bröstcancer känns ju inte så lockande. Jag får helt enkelt prova och se om jag också luktar ostädad hamsterbur :)

 • Mette 24 september, 2012 at 20:27

  Ja, att ta det under en ledighet är en bra idé! Jag vill bara säga till dem som är mitt i deo-avgiftningen: det är värt det. Hundra gånger om – bara man kommer ut på andra sidan! Jag behöver numera bara min hemmagjorda variant på kokosolja, bikatbonat och en gnutta citronolja. Luktar inte ens om jag svettas. Och billigt!

  • C 24 maj, 2013 at 15:01

   Du tycker inte att kokosoljan förstör kläderna? Tycker det lämnar mörka fläckar som inte går bort i tvätten, ser ut som stora svettfläckar trots att tröjan är nytvättad..

 • C 23 maj, 2013 at 10:53

  Blir nyfiken, har du bytt till ekologisk deo idag och gick stinkperioden över? Är mitt i den, känns extremt ofräscht.. Vill bara att det ska vara över, typ nu. :)

  • Anna-Carin 23 maj, 2013 at 21:08

   Nä, jag har inte kunnat köra vidare än. Pallar inte stinket.

   • C 24 maj, 2013 at 14:59

    Jag förstår dig, har varit på väg att ge upp, men har kört med deo och handduk i handväskan för att kunna tvätta av snabbt och enkelt och idag är första dagen på två veckor som jag inte känner mig skitäcklig. Däremot har jag nästan sår i armhålorna av allt tvättande.. :)

    • Anna-Carin 29 maj, 2013 at 10:01

     Men vad skönt! Då är du ju så gott som klar med utrensningen. Jag tror att jag ska köra på med det igen när jag är mammaledig snart, då behöver jag inte träffa folk på samma sätt. Och man ska tydligen ändå svettas en del när man ammar, så varför inte passa på? ;)

 • Vad gör du för miljön? - Carnebro - En del av Anna-Carin 26 september, 2017 at 22:12

  […] är Maria Åkerberg. Undantaget är eko-deo som faktiskt inte funkar för mig. Någon kanske minns mina försök? När det kommer till smink är det svårare. Underlagskräm och maskara är eko (Maria Åkerberg […]