Eko-reko Personligt

Att använda ett nytt kök

14 januari, 2012
Ekologiskt vin på Montepulcianodruvor

Att ha ett nytt kök är fantastiskt. Nu är det ju kul att laga mat igen! Körde premiärmiddag i tisdags, med trerätters för brorsan och svägerskan. En av rätterna var en riktigt smarrig potatisgratäng, precis sådär krämig och god som den ska vara. Med vitlök och muskot och självklart eko-ingredienser. Till det ett ekovin på goda druvan Montepulciano.

Ekologiskt vin på Montepulcianodruvor

Jag har en övertygelse och fattat flera principbeslut. När helst det är möjligt och rimligt ska jag alltid välja eko-alternativ. Det är till exempel grunden till att de nya sängkläder och annat hushållslinne som till exempel handdukar som jag köper ska vara eko och helst fairtrade. Bomull är som sagt en av världens mest besprutade grödor. Att köpa ekobomull innebär inte bara att man räddar jordmån, vattenlevande växter och djur utan också hjälper de människor som odlar bomullen. Ett självklart val för mig.

Egentligen tycker jag att alla produkter vi köper och har omkring oss borde vara eko. Men vi är ju inte där än, så då gör jag det jag kan så länge och hoppas att jag blir en droppe i den bäck som så småningom når dit. Jag köper helst eko, i alla lägen. Jag har möjlighet att göra det. Alltså letar jag alltid efter eko-etiketten på Systemet och väljer den före annat, precis som i matbutiken. Sjävklart använder jag ekovarianterna av diskmaskinstabletter och spolglans, duschtvål och ansiktskräm. Jag gör det jag kan i vardagen, och ibland går jag den extra biten (som på söder i Stockholm bland annat stavas Cajsa Warg och Urban Deli).

Och så maten då …

Likaså när jag lagar mat. Dessutom är mycket ekomat mer näringstät än annan. Därför struntade jag i den större ICA-affären Ringen idag när jag återigen blev besviken på deras ekoutbud. Åkte hem till min lilla Coop som trots sin storlek har ett fantastiskt utbud och handlade inför kvällens middag med Karin (som för övrigt jobbar på Svanen. Vilken match va? ;)). Ikväll blir det bakpotatis med den supergoda laxröran. Receptet finns på ica.se men jag gör som vanligt lite justeringar.

Ekomiddag i form av bakad potatis med laxröra

Bakad potatis med laxröra

2 port, 225 grader

2 bakpotatisar
100 g rökt lax
1 syrligt äpple
2 tsk dijonsenap
1 msk riven pepparot
2 msk gräslök
1 burk creme fraiche
salt och peppar

Sätt på ugnen, stick en massa hål i bakpotatisen med t ex en potatissticka eller gaffel, lägg på galler i ugnen och låt baka i minst en timme. Ibland krävs mer tid. Alternativt 12-15 min i mikron.

Skala och finhacka äpplet. Skär laxen i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser och låt stå och gotta till sig en stund. Servera till bakpotatisarna. Så galet gott med pepparoten, dijonen och den rökta laxen som balanseras av äpplet! Jag kommer dessutom servera kokta ärtor till, för att få lite mer grönsaker (och jag kan ju inte äta sallad).

Varm chokladsås

Ja, det blir efterrätt också, lördag och allt som det är. Jag gör den här superenkla chokladsåsen och serverar till vaniljglass. Enkel, snabb och väldigt god när den serveras varm! Funkar även till marängswiss, banan split eller vad du vill. Blir dock inte tjock.

1 dl kakao
1 dl socker
1 dl vatten

Blanda i en kastrull, låt koka upp under omrörning och koka några minuter. Häll över vaniljglass. Njut!

Imorgon ska jag för första gången försöka baka biskvier … Ett nytt kök förtjänar ju att användas.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa