Internet

Att förändra världen – via tjejer och fotboll

23 mars, 2013
Att rädda världen genom tjejer och fotboll - futebol da forca

Via finfina Facebooksidan Supersnippan fick jag tips om Cecilia Andrén Nyström, en 21-årig tjej som åkte till Moçambique och startade fotbollsträningar för tjejer. Men inte bara fotbollsträningar, utan även livskunskap och sådan kunskap och självförtroende som kan förändra livet för flickor och kvinnor i Moçambique.

Det finns en fin artikel i DN som beskriver hur det gick till. Cecilia har bott och varit i många afrikanska länder under sin uppväxt tack vare sina föräldrar, och när mamman skulle åka till Moçambique valde arbetslösa och ”outbildade” Cecilia (som hon själv säger) att följa med. Hon började med att lära sig portugisiska hjälpligt, och eftersom hon själv varit aktiv inom fotboll som spelare, domare och tränare fick hon i samband med en landskamp kontakt med Moçambiques fotbollsförbunds generalsekreterare, som ledde till att hon blev med i en kommitté för damfotboll.

Via ett missförstånd fick hon ett damfotbollslag att träna. ”Det var bara att fylla ut skorna” säger Cecilia själv, om mötet med 32 förväntansfulla flickor på en plan som mest liknade ett fält med skräp mitt i en kåkstad. För hennes del har tränandet alltid handlat om att utveckla personer, och det blev starten på hennes projekt, Futebol dá força, på svenska Fotboll ger styrka. I dag är projektet ett samarbete mellan den moçambikiska organisationen Lurdes Mutola Foundation, den internationella organisationen Football for Worldwide Unity, det moçambikiska fotbollsförbundet och Moçambiques utbildnings-, ungdoms- och sportministerier.

Futebol dá força och flickors situation i Moçambique

Futebol dá força fokuserar på att utbilda fotbollstränare, som i sin tur fungerar som förebilder och förmedlar kunskap, inom fotboll och andra ämnen, till flickor i landet. Förutom utbildning till fotbollstränare får de även kunskap om alltifrån mänskliga rättigheter till hur man förebygger hiv/aids, våld mot kvinnor och sexuellt utnyttjande av unga tjejer.

Och det behövs: situationen för kvinnor och flickor i Moçambique är generellt sett svår. Hälften av alla flickor har gift sig innan de fyller 18 år. Elva procent av flickorna är hiv-positiva, vilket kan jämföras med fyra procent av pojkarna. Många flickor och kvinnor har ingen utbildning. De är beroende av sina partners, och det bidrar till att de har svårt att stå upp för sina rättigheter.

Läs mer och bidra till Futebol dá força

Blir du nyfiken? Läs mer i Cecilias blogg, Futebol dá força, där du även kan skänka pengar. Via bloggen har hon fått in 100 000 kronor hittills, och det behövs mer för att få fortsätta det här initiativet. Tack vare pengarna som har kommit in så här långt har Cecilia kunnat anställa två kvinnor på heltid, 148 tränare har utbildats och över 3 000 moçambiquanska flickor spelar fotboll och får en ingång till att välja ett eget liv.

Helt fantastiskt tycker jag! Kolla gärna på Cecilia Andrén Nyström när hon vid TEDx i Lund förklarar sitt koncept och vad hon har gjort. Filmen är 15:54 lång och väldigt sevärd.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 24 mars, 2013 at 10:38

    […] mars: Att förändra världen – via tjejer och fotboll | […]