Inredning & pyssel

Att rädda en matta från en stearinfläck

15 januari, 2012
stearin på matta - inte kul

Jag har en stor, fantastisk grön matta i vardagsrummet. Den kostade en del pengar och var en lyx som jag unnade mig när jag sålde min gamla lägenhet med en liten förtjänst. Jag hade suktat efter den mattan i flera år, och strukit över den i butiken många gånger. Så gissa min glädje när jag väl kunde köpa den.

Gissa min förtvivlan när jag före jul fick en rejäl stearinfläck på den också?

stearin på matta - inte kul

Googlade, och frågade på twitter efter tips. Fick många svar, från kemtvätt till issprej, men de flesta lutade åt att stryka med något absorberande. Jag började med att ta en vass kniv och försöka få loss så mycket stearin som möjligt. Skrapade och täljde bort.

Skrapade bort det mesta av stearinet med en kniv

Sedan tog jag fyrdubbla lager hushållspapper och en tunn kökshandduk över, och strök  försiktigt på medelvärme. Flyttade på hushållspappret då och då för att det skulle fortsätta suga upp stearin.

Fyra lager hushållspapper, en tunn handduk och så strykjärnet ovanpå för att smälta stearinet och suga upp det

Såhär mycket stearin sögs upp av hushållspappret, och såhär fin blev mattan (det som ser lite ljust ut är att luggen är struken åt ett annat håll). Inget vatten, inga rengöringsmedel, utan bara såhär enkelt. Förmodligen hjälper det att mattan är i smutsavvisande ull. Tadaa!

En ren matta utan stearin!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Sebastian 1 februari, 2015 at 11:14

    Lånade min systers lght i Sthlm och naturligtvis så hade jag maximal otur och ett stort blockljus droppade stearin i flera timmar under en kväll på en dyr matta. Ngt som upptäcktes morgonen efter. Följde denna anvisning och resultatet blev helt otroligt! Allt stearin sögs upp och mattan ser ut precis som ny! Tack gode gud för Internet!