Gott Veckomenyer

Bästa brysselkålen

15 december, 2019
två vita porslinsskålar, en med brysselkål och en med soppa

Vab, grått ute, feber inne. Min bästa comfort food: jordärtsskockssoppa och smörbrynt brysselkål med honung.

Jag ääälskar brysselkål. Det är en upptäckt som bara är några år gammal. Innan dess hade jag bara ätit sladdrig överkokt brysselkål i för osaltat vatten, och det smakar beskt och blä. Hu.

Men som med en del annat har jag omvärderat, helt enkelt för att jag någon gång någonstans fått det annorlunda serverat eller tips på bättre sätt att tillaga. Och så blev det med brysselkålen – vilken skatt att upptäcka! Den behöver ju inte vara besk och sladdrig, utan ljuvligt spänstig, varm och smakrik.

Den går att tillaga på många sätt, men undvik att koka i mer än 1-3 minuter max. Efter kokningen, eller snarare förvällningen, ska den behandlas så den får lite yta. In i ugnen på en plåt med olivolja och salt och peppar.

Eller så gör du som jag:

  • Ett halvt nät brysselkål
  • Smör
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • En klick honung

Ansa (skär bort stjälken och ta bort de översta fula bladen) och kvarta brysselkålen. Är det varierande storlek på dem, kan man halvera små och kvarta större (kvarta=dela i fyra). Om alla bitar är ungefär lika stora blir de klara samtidigt.

Smält smöret i en stekpanna, gärna en djup, lite mindre traktörpanna. Bryn brysselkålen försiktigt strax under medelvärme en lite längre stund, rör om då och då. De ska bli lite mjuka men behålla spänsten och bli genomvarma. Salta generöst, dra några varv med svartpepparen och klicka ner honungen så att den smälter i smöret. Rör runt så att varje liten kålrosett får smak av det salta, peppriga och söta.

Servera direkt ur pannan.

Annat gott till brysselkål är parmesanost, lingon, nötter, rödlök. Och så klart bacon eller svamp men jag äter varken eller. Allra, allra godast är nog kålen för mig i sin egen glans med smakförstärkarna ovan.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa