Internet

Börja twittra! Två tips på vägen.

21 juni, 2010

Jag har twittrat rätt länge nu, vet inte exakt sen när, men jag tror att det var i början 2009 som jag började. Fast jag började med den svenska mikrobloggtjänsten Bloggy, för att sen halka in på Twitter. Jag fick inbjudningar till Jaiku av internetbubblan före det, men kände nåt sorts motsträvigt motstånd till de här nya tjänsterna. ”Äsch, vad behöver jag det till? Jag trivs bra med min blogg, och sen finns ju Facebook och msn”.

Så fel jag hade. Åh, så fel jag hade. En mikroblogg som twitter är ett rappt, snabbt socialt nätverk där du har både dina närmaste och dina okända vänner ett tangentbord bort. Det är en konst att skriva på 140 tecken, men det är också det som är fascinerande. Du kan dela med dig av bilder, länkar, allsköns tankar, tips och skapa opinion. Du kan hänga med på en tweetup – ett twitter meet up – där man ses, in person. Du kan få nyheter och hålla dig a jour med det som händer i din bransch eller dina intresseområden. Du kan få tips om nya jobb som sällan når ut i de traditionella kanalerna.

Framförallt kan du träffa nya vänner, som kan komma att betyda mycket för dig. Och du kommer att slås av den generösa och ofta kärleksfulla atmosfären. Be om hjälp och du får den, hjälp andra. Känner du dig sugen men ändå lite osäker? Andra har skrivit bättre än jag om att komma igång och förstå:

Twitter for dummies, Veckans Affärer

Vad är Twitter och hur gör man? av Oh, So High-Tech

Twitter är verkligen något riktigt bra. Men jag minns att när jag skapade mitt konto, som man enkelt gör på Twitter, och sen loggade in undrade vad det var som var så bra. Det var ju bara rörigt och inget hände ju på sidan? Just därför är det två saker du som nybliven twittrare behöver göra.

1. Ladda ner en applikation, ett program, som gör att du kan läsa och skriva på Twitter på ett mer överskådligt sätt.

2. Börja följa en massa människor!

Applikationer

Varför använda en applikation? Jo, du får kontroll över flödena. Du kan i ett fönster se det alla du följer skriver, du kan se en kolumn för de tweets som är riktade till dig (mentions) och en kolumn för dina privata meddelanden (Direct Messages, DM). Du kan även sätta upp kolumner för olika sökord, som till exempel hashtags (återkommer om det). Det blir mer överskådligt och tydligt.

Det finns ett gäng applikationer du kan använda dig av, både på datorn och i mobilen. Jag använder PC och iPhone och har valt TweetDeck som applikation. Tweetdeck finns för PC, Linux, Mac och iPhone, en stor fördel. Den är jag van vid och jag tycker den är bra, jag vet att många använder den, men det finns andra. Googla för att hitta fler och prova dig fram, det är ju en smaksak vad du väljer.

Hur gör man då? Ladda ner och installera den applikation du har valt, logga in med det konto du har skapat på Twitter, och sen är du igång.

Tweetie är en annan applikation för iPhone. På HTC-telefoner verkar det finnas en förinstallerad applikation, men rätta mig om jag har fel. Har du bara en vanlig mobil? Då kan du använda dig av Twitters mobilsajt, här är ett blogginlägg som förklarar lite mer ingående.

Följ många

Dags för punkt två. Om du inte ser något i ditt flöde, beror det på att du inte följer så många än. Hitta någon att följa, till exempel mig på @carnebro. Antingen klickar du på länken nyss, och följer mig via den, eller så söker du på mitt användarnamn för att börja följa mig. Sedan tittar du bland de jag följer (following) för att hitta personer att följa. Du behöver inte be om lov för att följa någon, men om en twittrare har skyddat sitt flöde får du skicka en förfrågan, som den twittraren sen väljer att acceptera eller förkasta.

Det är kutym att följa en som följer dig tillbaka, förutsatt att det känns bra för dig och rimligt. Är det rena spamrobotar eller någon som står för något du inte gillar eller inte är intresserad av låter du självklart bli.

Just därför är det viktigt att du själv fyllt i din bio, det gör du när du är inloggad på twitter.com under Settings > Profile. Längst ner finns ett fält för bio. Om du fyller i den, så presenterar du dig själv väldigt kort. Viktigt om du vill få andra att följa dig. Klicka på bilden för att se min bio.

Ett sista tips är att ge twitter lite tid. Lyssna, titta, känn in. Sen kan du börja skriva. Men tänk på att det du skriver blir sökbart och kan läsas av alla. Tänk också på att det som skrivs i text ofta upplevs som hårdare än talspråk – det är lätt att missuppfattas.

Lycka till!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Jonas Lejon 24 juni, 2010 at 10:20

    Kul att din mikroblogg-karriär började på Bloggy :)