Diabetes

Bra reseförvaring av insulin

10 maj, 2011

I höstas köpte jag ett kylfodral av märket Frio, för att kunna förvara insulin i framförallt vid resor. Insulin är värmekänsligt och det som inte används i spruta/pump ska förvaras i kylskåp. Jag upplever att det också är känsligt för stötar, men det är inget jag har hört att det ska vara.

Tidigare har jag använt en liten termos som jag kylt med kallt vatten för resor. Det har funkat sådär. Det är inte roligt att vara på resa och upptäcka att insulinet inte ger effekt. Särskilt inte utomlands, var får man tag i insulin?

Nu har jag hunnit använda mitt Friofodral vid ungefär 10 tillfällen och jag är, faktiskt, extremt nöjd. Inte bara är insulinet kallt i upp till fyra dagar, själva fyllningen gör att det blir mindre stötkänsligt. Hurdå? Jo, såhär funkar mitt Friofodral.

Frio kylfodral är bra reseförvaring för insulin

Det består av en inre påse och en yttre. Den inre är fylld med ett material som bildar en gelé när det blöts i vatten som sväller och håller kylan i upp till fyra dagar. Den är lite fuktig, därför stoppar man den i den vattentäta innerpåsen. Fukten stannar där den ska vara. Just för att det sväller ligger insulinampullen/erna still.

Låt Friofodralet ligga 15-20 minuter i kallt vatten från kranen

Låt det inre fodralet ligga och dra i kallt vatten från kranen i 15-20 minuter. Jag brukar dra lite i det så att gelén sväller jämnt. Sedan tar jag upp det, torkar av det och lägger det i det röda fodralet. Och så in med insulinet i det förstås!

När 3-4 dagar gått gör jag om proceduren om jag fortfarande är på resa. Ha rjag kommit hem låter jag fodralen ligga särade och öppna för att torka.

Det som också är bra med fodralen är att de funkar bra på sommaren i till exempel bilen också. Funkar såklart även för andra värmekänsliga mediciner som adrenalin till exempel. Köp via Romalore.

Frio kylfodral

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa