Diabetes

Bryta rekyleffekten vid insulinkänning

4 juni, 2010

Om man är typ 1-diabetiker får man insulinkänningar, när blodsockret blir farligt lågt och man har för mycket insulin. Då är det dels lätt att överäta när man ska få upp sockret igen, men det är också så att kroppen själv skjuter på med mothormoner som ska höja blodsockret igen.

Det gör kroppen när man hamnar ungefär under 3 mmol i blodsocker. Det är adrenalin, kortisol och glukagon i första hand, som alla har en blodsockerhöjande effekt.

Effekten av hormonerna, och den eventuella överkompensationen, sitter kvar och ger ett förhöjt blodsocker ett par timmar efteråt. Det kallas för rekyleffekt.

Druvsocker har jag alltid med mig, ifall jag får insulinkänning

Jag trodde till hösten 2008 att det bara var att leva med, men så gick jag en diabetesutbildning på min diabetesmottagning och lärde mig annorlunda. När blodsockret har stigit till ungefär 6 så doserar man 1-2 enheter insulin. Detta bryter rekyleffekten och gör att man slipper det skyhöga blodsockret efteråt.

Det gäller visserligen att kolla blodsockret så man prickar in 6-piken. Det här har fungerat superbra för mig. Man får prova sig fram i början. Har man provat ut hur mycket druvsockertabletter man behöver vid känning överäter man inte heller, utan ska bara pricka mothormonens effekter.

Värt att prova om du inte visste det här innan och är typ-1a!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • elina 5 december, 2011 at 19:29

  upptäckte precis din blogg, superbra! jag har också diabetes typ-1 sedan ganska många år tillbaka , väldigt intressant att läsa om andras berättelse med samma sjukdom , väldigt inspirerande!

  men en liten fråga; hur ofta har du känningar? Jag tränar ganska mycket och händer varje vecka att jag få känning då jag har lite svårt att ha exakt samma rutiner, och träna lika hårt varje,varje gång ^^ men jag har märkt att det är väldigt olika bland diabetiker vad som framstås som normalt, vissa tkr man inte sköter sin diabetes så bra när man får känningar som jag och vissa tkr det är skitcool att jag får de så sällan pga att jag tränar så mycket :)

  Nu tar jag inte åt mig så mkt av vad andra tkr om just min diabetes för jag vet när jag sköter min och inte, mår så SJUKT mkt bättre både psykiskt och fysiskt när jag ligger bra i blodsockret och varken får känningar eller höga värden, det optimala såklart men mina rutiner ändras ibland och då får man ju nästan börja om från början :) men vore kul att veta din åsikt om lite allt möjllgt inom diabetes, du har säkert skrivit det i din blogg innan men eftersom jag är väldigt ny så kan du ju i så fall bara länka inlägget :D

  men tack för detta tipset om hur man bryter rekyleffekten iaf, ska jag definitivt testa!

  STOR KRAM !

 • Kent Pettersson 31 januari, 2017 at 21:02

  Tack Anna-Carin
  Jag har haft diabetes i 52 år och måste erkänna att det här med rekyl alltid har varit ett problem. Jag ska pröva din metod. Det här med brytpunkten vid 6 låter intressant.
  Hälsningar
  Kent