Diabetes

Diabetes – en tickande bomb

30 maj, 2013
Diabetes en tickande bomb

Idag fick jag e-post av Maria som är insamlingsansvarig på Diabetesfonden. Hon ville tipsa om en diabeteskampanj, som de tillsammans med Diabetesförbundet och två byråer tagit fram, ifall att jag ville berätta om den.

Och det vill jag, gärna. För sanningen är att diabetes är en sjukdom som får alldeles för lite uppmärksamhet, och som väldigt många fler än man tror drabbas av.

Antalet ökar dessutom hela tiden: En av nio svenskar har diabetes eller är i riskzonen att drabbas. Typ 2-diabetes ökar kraftigt samtidigt som Sverige är ett av de länder med högst antal insjuknande i typ 1-diabetes.

Min första reaktion var att jag fick tårar i ögonen när jag såg filmen. Och blev lite förskräckt. För den fokuserar på följdsjukdomar, och att fem svenskar dör varje dag till följd av diabetes. Det är otäckt att se, och det är en bild som inte så ofta kommuniceras till oss diabetiker eller bland oss.

Men. Det är en viktig bild. För den är sann den också, även om den kommer så obehagligt nära. Jag är själv 34 år med diabetes typ 1 i över 20 år, och har redan njurkomplikationer. Med största sannolikhet kommer jag att behöva en njurtransplantation, eller två, under mitt liv. Det är ett dystert framtidsscenario.

För att inte tala om hur oändligt skönt det vore att slippa denna ständiga följeslagare, allt planerande, mående, oro och allt annat som jag skrivit om. Leva ett helt vanligt liv ur den aspekten. Sen älskar jag alla oss som trots vår sjukdom är pepp, gör sådant som andra tvekar inför och lever. Vi är fantastiska!

Forskningen behövs – drömmen om ett botemedel

Så snälla du, var med och sprid den här filmen för att öka kunskapen om diabetes och öka resurserna till forskningen. Det behövs. Man blir aldrig av med diabetes. Men tänk om vi kunde få fram en bot?

Forskningen är i stort behov av resurser för att hindra uppkomsten av diabetes och bota de som redan drabbats. Varenda gåva till diabetesforskningen är värdefull, för tillsammans hjälper de forskningen framåt. Om än aldrig så lite. Klicka här för att ge en gåva till forskningen.

Stötta via min bror Springcalles träningskampanj

PS. Du kan också stötta forskningen genom min brors träningskampanj, 10 kronor i timmen. Han ska springa Stockholm Marathon på lördag för första gången, så peppa honom gärna och stötta Diabetesfonden med allt från 10 kronor och uppåt. Du betalar smidigt och enkelt med kort. Själv tippar han på att det kommer att ta honom 5 timmar, så då kan du matcha med 50 kronor. Det vore en mycket fin gest – och du gör mig hjärtansglad samtidigt.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa