Stugan

Drömmar och skisser

17 november, 2019

En skiss med både liggande och stående fasad, med stallampor och emaljskylt – drömmen

Äntligen har det vänt och jag har fått tillbaka en gnutta ork igen. Så pass att jag idag skissade lite med Viggos nya pennor, för att visualisera fasader och fönsterbyten. Stugan är ju stängd för säsongen, men jag funderar lite på det som behöver göras och det jag drömmer om att göra.

Behöver och drömmer, är tyvärr inte riktigt samma sak. Hade jag hur mycket pengar som helst skulle ”drömmer” bli verklighet, men det har jag ju dessvärre inte. Så pris/pengar är alltid en avvägning, nytta kontra nöje, och dessutom måste allt vägas mot inbrottsrisker och vandalisering. Tyvärr är det allt vanligare med inbrott i koloniområden, både för att sno saker men även för att bo i stugorna – ofta med resultatet att stugan blir nedsmutsad och inrökt. Det är en upplevelse jag helst är utan, så det perspektivet är alltid med.

Först: dörrar och fönster. Jag kommer att behöva en ny ytterdörr. Och jag måste byta ut de tre fönstren i den utskjutande delen eftersom de är så trasiga att regnet rinner innanför fasaden. Inte bra. Jag har skannat alla möjliga begagnatmarknader, men det är svårt att hitta med liknande mått. Leker med tanken på att byta ut till ett par pardörrar, och har hittat ljuvliga begagnade, men de kostar mer än en nytillverkad altandörr – och är inte alls lika inbrottsäkra.

Alltså har jag kollat på att måttbeställa altandörrar eller ytterdörrar av glas. Men jag kan inte bestämma mig. Det är svårt att förstå hur det kommer att se ut, och vilka proportioner som blir rätt för stugan. En kolonistuga är ju som ett stort hus fast i litet format?

En annan skiss med stående fasad

Och såklart, vad har jag råd med, vad är värt, hur komplicerat är det, behövs det något mer, hur blir det när det är färdig? Jättesvåra avvägningar.

Skulle jag vilja byta fönster/dörrar till nya, är de betydligt mer inbrottssäkra än befintliga. Ska jag satsa på att byta, borde jag göra det nu under lågsäsong, innan det är dags att tapetsera inomhus eftersom det kommer att bli fult runt. Ska jag då byta alla? Eller bara de som är trasiga, och i så fall, hur får jag det att se enhetligt ut även om de nya blir träfönster?

Hur ska jag göra med fasaden senare: vad blir bäst och samtidigt billigast? Liggande eller stående fasad, vilken typ av fasad? Att det blir slamfärg har jag redan bestämt, och då måste panelen vara ohyvlad.

Alltså började rita, för att se det lite mer framför mig. Ritade av stugan ur huvudet med två olika varianter, både på fasad och fönster. Som synes på bilderna här. Sen såg jag en bild på stugan och inser att mitt huvud har förvrängt det lite i mått och proportioner. Men det var ändå bra att skissa! Nästa gång jag har ork kanske jag kan göra en skiss utifrån bilden istället.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa