Eko-reko Yta

Ekologisk frisör – ett besök jag rekommenderar

8 september, 2012

I tisdags var det dags för mitt besök på EcoHair på Kungsholmen. Länge efterlängtat! EcoHair är en ekologisk salong med helt vanliga frisörer, där skillnaden är att alla produkter är ekologiska. Man färgar framförallt med olika örter, och använder bara ekologiskt schampo och balsam och annat. De är Grön Salong-märkta, dessutom.

Grön Salong är en märkning för miljömedvetna frisörer

Det finns flera gröna salonger i Stockholm, att jag valde just den här var för att det var så skönt befriat från flum om hårets energi och energiklippningar. Det är vanliga frisörer som vill vara ekologiska helt enkelt. Och så hade Annsofie varit där och ljusat upp håret före sommaren, med helt fantastiskt resultat.

Varför ekologisk frisör?

För två år sedan började jag färga mitt hår igen efter många år med min egen hårfärg. Jag har en rätt så fin egen färg som är mellan mörkbrun och mellanbrun med skiftningar mot kastanj och lite guld, särskilt på sommaren. Jag har inte heller fått särskilt många gråa här än, även om det säkert kommer. Att jag började färga igen hade nog med längtan efter förändring att göra – jag har varit hårmodell vid några tillfällen och haft allt från chokladbrunt till röd- och svartrandigt.

Så för två år sen blev jag först nästan svart för att sen bli lysande morotsröd, och det var jättesnyggt. Men, det slet på håret. Nåt enormt. Det kändes inte bra, och det kändes inte bra för miljön eller frisören som färgade mig då, och inte heller för mina eksem i hårbotten. Jag har både lite psoriasis (mild) och seborré, så ofta ser det ut som jag har mjäll. Men tyvärr inte, inga mjällschampon i världen hjälper. Bara cortison. Jag ville bort från kemikalierna och tillbaka till min egen färg. Inte minst efter att läst Badskumt, om danska frisörer som föder pojkar med missbildningar …

Färgning och klippning

Alltså testade jag Ecohair, och passade på att både klippa och färga mig. Egentligen hade jag tänkt klippa en ny frisyr, men när den lite obetänksamma frisörskan satte på mig skyddscapen ut och in och kommenterade det med att hon hade linser och ”såg som en gås” tänkte jag att jag nog bara ville toppa … Det kändes ju inte så bra. Däremot blev toppningen jättebra, jag är supernöjd nu.

Själva färgningsförfarandet var lite annorlunda. Vi började med en vulkanisk lera i hela håret för att dra ur det mesta av de kemikalier jag har haft i det när jag färgat traditionellt. Sen blandade min frisör till örter i en blandning som hon kallade indigo, umbra och koppar – och det var helt enkelt fördelningen av färgerna som finns för att uppnå det jag ville. Själva örterna är ekologiskt odlade, finmalda och blandas med hett vatten till ett varmt klet, som blir ganska kompakt och tungt på huvudet. I alla fall när man har så långt hår som jag.

Jag fick sitta med blandningen i 45 minuter ungefär, medan frisören kollade av färgen några gånger i slutet. Sedan ursköljning, schamponering och hårbottensmassage. Håret doftar lite annorlunda när det är blött efter den här färgningen, och det doftar lite under proceduren också. Inte äckligt eller stickande, men annorlunda. Det var spännande att se resultatet och jag är så otroligt nöjd. Så nära min egen färg och ändå så livfullt och det känns tjockt!

Resultate av att färga håret ekologiskt med örter

Att färga med örter

Man kan inte bli platinablond eller korpsvart med örter. Däremot kan man få de flesta färger däremellan, och med ett vackert, glansigt, ja ibland nästan gnistrande resultat som ändå ser påfallande naturligt ut. Håret ser tjockare och friskare ut. För att ljusa upp håret används en särskild lera, och en mycket mild peroxid. Man kan även få ett mörkbrunt hår helt utan blonda eller röda reflexer, och det är lite ovanligt.

Man ska inte tvätta håret på två dagar när det är nyfärgat. När man väl tvättar håret så är det inte mycket färgläckage att prata om. Det lilla som eventuellt blir och hamnar på handduken tvättas lätt bort, fick även tips om grönsåpa. Enligt frisören så ser och blir håret bara friskare efter varje färgning. Färgen lägger sig som ett rör runt varje hårstrå, istället för att gå in i strået som traditionell färg.

Vad kostar det då?

EcoHair har till exempel en prislista på sin sida, men för att vara Stockholm tycker jag att det är mycket prisvärt och jämfört med andra frisörer inne i stan faktiskt billigare. Dessutom, när man har färgat en gång så kan man gå dit och köpa örtblandning efter sitt eget recept och få instruktioner för hur man färgar själv hemma. Lite pilligt säkert, men klart prisvärt för den som vill.

Det är väldigt populärt och tryck på tiderna på just den salongen, så boka ditt besök i god tid. Jag fick en tid tre veckor fram – och som ni förstår är jag mycket, mycket nöjd och önskar att alla andra vill prova! Jag menar, är man nöjd med sin vanliga frisör, kan man ju färga ekologiskt och sen klippa sig hos sin vanliga?

Självklart serverades jag ekologiskt te (jag dricker inte kaffe) på en grön salong

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Ny dag, nytt år - mitt 2012 » Carnebro 1 januari, 2013 at 19:04

    […] ekofrisör, […]